Rinkēvičs: ES jāpauž stingrs atbalsts vienlīdzīgos noteikumos balstītai daudzpusējās tirdzniecības sistēmai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Eiropas Savienībai (ES) jāpauž stingrs atbalsts vienlīdzīgos noteikumos balstītai daudzpusējās tirdzniecības sistēmai, tā 6.Baltijas valstu, Ziemeļvalstu (NB8) un Višegradas valstu grupas (V4) ārlietu ministru sanāksmē norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), sanāksmē notika viedokļu apmaiņa par aktuāliem ES un drošības politikas jautājumiem, tostarp par ES nākotni, «Brexit», ES Daudzgadu budžetu, attiecībām ar Ukrainu un Austrumu partnerības valstīm, transatlantiskajām attiecībām, kā arī gatavošanos gaidāmajam NATO samitam.

«Mēs redzam Eiropu kā globālu spēlētāju un starptautisko tiesību aizstāvi, kas ir atvērta un lepna par tās vērtībām. Lai Eiropas Savienība būtu globāls spēlētājs tiesību aizstāvībā un garantēšanā starptautiski, ir vitāli svarīgi, ka iekšēji Eiropas Savienībā ievērojam un īstenojam noteikumus un vērtības, par kurām iestājamies un kuras ievērojam kā dalībvalstis, un kuras saista Eiropas Savienības līgumi,» kolēģiem norādīja ministrs.

Viņš uzsvēra, ka ES ir jāturpina paust stingru atbalstu, piemēram, atvērtai tirdzniecības politikai un uz vienlīdzīgiem noteikumiem balstītai daudzpusējās tirdzniecības sistēmai. Tāpat ES ir jāaicina un pastāvīgi jāatgādina arī pārējām pasaules lielajām ekonomikām saglabāt uzticēšanos šai sistēmai, tās potenciālam garantēt stabilitāti, pārredzamību, izaugsmi un drošību, akcentēja Rinkēvičs.

Amatpersona arī norādīja, ka nākamais ES Daudzgadu budžets būs lakmusa tests ES solidaritātei. Ministrs vērsa uzmanību, ka 13% samazinājums Latvijas kohēzijai ir vairāk par vidējo samazinājumu un divreiz vairāk par «Brexit» iztrūkumu.

Runājot par Austrumu partnerību, ārlietu ministrs pauda nostāju, ka ir svarīgi saglabāt Austrumu partnerību kā vienu no ES prioritātēm. «Eiropas Savienības ārējiem finanšu instrumentiem jāatspoguļo Eiropas Savienības Globālās ārpolitikas un drošības politikas stratēģijā noteiktās prioritātes,» sacīja Rinkēvičs.

Iepriekš Baltijas un Ziemeļvalstu (Dānijas, Igaunijas, Islandes, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas), un Višegradas valstu grupas (Čehijas, Polijas, Slovākijas un Ungārijas) ārlietu ministri NB8+V4 formātā ir tikušies 2017.gadā Polijas pilsētā Sopotā, 2016.gadā Jūrmalā, Latvijā, 2015.gadā Augstajos Tatros, Slovākijā, 2014.gadā Igaunijas pilsētā Narvā un 2013.gadā Gdaņskā, Polijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu