Diskusija par finanšu sektora uzraudzību: uzsver, ka lēmumi nedrīkst būt politizēti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pilnveidojot finanšu sektora uzraudzību, lēmumi nedrīkst būt politizēti, portāla «Es&ES» rīkotajā diskusijā uzsvēra eiroparlamentārietis Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) un Saeimas deputāts Ints Dālderis.

Zīle teica, ka ir svarīgi koncentrēties uz tiem darbiem, kas var uzlabot situāciju un nedarīt nebūtiskas lietas un tādas, kas var radīt aizdomas par politizāciju. Runājot par Latvijas politiķu apspriestajiem priekšlikumiem finanšu sektora uzraudzības jomā, Zīle norādīja, ka viņam sāk šķist, ka daži rīkojas politizēti, par ko varētu bažīties arī kolēģi Eiropas institūcijās.

Zīle ir skeptisks par Saeimā apspriesto ierosinājumu mainīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes locekļu iecelšanas kārtību. Arī Saeimas deputāti nolēma līdz septembra vidum atlikt šā likumprojekta izskatīšanu, kas paredz noteikt pilnvaru termiņu ierobežojumus FKTK padomes locekļiem un dot parlamentam tiesības iecelt ne tikai FKTK priekšsēdētāju un vietnieku, bet arī pārējos padomes locekļus.

Savukārt Dālderis uzskata, ka ir nopietni jādomā par to, kā tiek veikta Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas pārraudzība pār FKTK. Pēc deputāta domām, politiskai pārraudzībai jābūt skaidrāk strukturētai.

Vērtējot iespējas pilnveidot cīņu ar «naudas atmazgāšanu», abi politiķi uzskata, ka šajā jomā būtu būtiska Eiropas Savienības valstu sadarbība, centralizējot šīs funkcijas eirozonā.

Latvijas Komercbanku asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa uzsvēra, ka ir sperti svarīgi soļi, lai cīņa ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju būtu efektīvāka. Tāpat ir apstiprināts pasākumu plāns rīcībai šajā jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu