Reizniece-Ozola: sākumā visām NATO dalībvalstīm aizsardzībai jāatvēl 2% no IKP (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pirms lemt par straujāku aizsardzības budžeta palielināšanu, visām NATO dalībvalstīm solidāri būtu jānodrošina aizsardzības finansējums 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), aģentūrai LETA sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Šonedēļ Briselē notikušajā NATO samita laikā ASV prezidents Donalds Tramps nāca klajā ar paziņojumu, ka dalībvalstīm aizsardzības izdevumi jāpalielina līdz 4% no IKP, nevis līdz 2% no IKP, par ko bija panākta vienošanās iepriekš.

Reizniece-Ozola norādīja, ka pirms lemt par šādu soli, ir jāpanāk, ka visas tās NATO dalībvalstis, kuras patlaban nenodrošina savus aizsardzības budžetus 2% apmērā no IKP, to nodrošinātu.

«Jāgūst apstiprinājums tam, ka visas NATO dalībvalstis pret šo pienākumu izturas nopietni. Ja tas tiks nodrošināts, tad arī varētu spriest par nākamajiem soļiem,» teica finanšu ministre.

Viņa atzina, ka Latvija varētu nodrošināt aizsardzības budžetu 4% apmērā no IKP, bet tad būtu jārēķinās ar to, ka citas jomas saņems mazāku finansējumu vai arī būs jāpalielina nodokļu slogs. Finanšu ministre atturējās vērtēt, kādā laika rāmī un kādā apmērā varētu palielināt aizsardzības budžetu.

«Pēc NATO samita Latvijā noteikti būs gaidāmas politiskās diskusijas par aizsardzības budžeta palielināšanu, uzklausīsim aizsardzības un ārlietu ministru informāciju par notikušajām sarunām, kāds bijis to konteksts, kas pārspriests aizkulisēs. Tad arī daudz labāk varēsim saprast, kādi soļi Latvijai jāsper,» piebilda Reizniece-Ozola.

Jau ziņots, Latvija ir viena no nedaudzajām NATO dalībvalstīm, kas sasniegušas 2% no iekšzemes kopprodukta valsts aizsardzībai. Latvijas aizsardzības budžets 2018.gadā ir 576,34 miljoni eiro, kas ir par 126,8 miljoniem eiro vairāk nekā pērn.

2016.gadā aizsardzības nozares budžetu veidoja 1,4% no iekšzemes kopprodukta, bet 2017.gadā - 1,7%. Sākot ar 2018.gadu Latvijas aizsardzības budžets ir 2% iekšzemes kopprodukta, ko Latvija ir apņēmusies saglabāt arī turpmākajos gados.

2014.gadā, NATO samitā Velsā, NATO valstu un valdību vadītāji apņēmās aizsardzībai atvēlēt 2% no iekšzemes kopprodukta.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu