«Latvenergo» pieteiksies par cietušo bijušo amatpersonu krimināllietā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

AS «Latvenergo» pieteiksies par cietušo bijušo amatpersonu krimināllietā, informēja Ekonomikas ministrijā. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) pēc tikšanās ar «Latvenergo» padomes priekšsēdētāju Andri Ozoliņu, kā enerģētikas nozari pārraugošais ministrs atbalsta lēmumu vērsties Ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu par «Latvenergo» pieteikšanos cietušā statusā. Šāds lēmums pieņemts pēc «Latvenergo» padomes un valdes veiktās juridiskās analīzes.

Šobrīd tā saucamajā «Latvenergo» bijušo amatpersonu krimināllietā joprojām turpinās pirmstiesas process un Ģenerālprokuratūra ir cēlusi apsūdzības vairākām bijušajām «Latvenergo» amatpersonām. Padome uzskata, ka šobrīd saņemtajā informācijā par kriminālprocesu ir pamats tam, lai «Latvenergo» gūtu skaidrību par komersantam nodarīto kaitējumu, izvērtējot kriminālprocesā iegūtos pierādījumus.

Ar kriminālprocesā iegūtajiem pierādījumiem «Latvenergo» var iepazīties tikai, tiekot atzītam par cietušo, tādēļ «Latvenergo» valde tuvākajā laikā sagatavos un līdz šā gada 27.februārim iesniegs pieteikumu Ģenerālprokuratūrai.

Tā dēvēto «Latvenergo» amatpersonu krimināllietu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka 2010.gadā. Tā paša gada vasarā birojs veica vērienīgas kratīšanas un aizturēja vairākas amatpersonas, tostarp «Latvenergo» prezidentu Kārli Miķelsonu, viņa vietnieku Aigaru Meļko, kā arī kādreizējo AS «Sadales tīkls» valdes priekšsēdētāja vietnieku Andreju Stalažu.

2012.gada rudenī KNAB lūdza prokuratūru pie kriminālatbildības saukt kopumā 17 personas saistībā ar amatpersonu kukuļošanu «Latvenergo» īstenotajos Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) un Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projektos.

Atsevišķās lietās prokuratūra apsūdzības jau cēlusi, un tās nosūtītas tiesai, bet vienai personai piemērots priekšraksts par sodu.

KNAB uzskata, ka nu jau bijušās «Latvenergo» amatpersonas par vairāku projektu īstenošanu kukuļos ir saņēmušas apmēram astoņus miljonus eiro, taču vēl 11 miljonu eiro kukulis netika nodots, jo izmeklētāji uzņēmuma amatpersonas aizturēja. Šīs lietas izmeklēšanas gaitā dažādās valūtās ir arestēti apmēram 569 000 eiro, kas ar tiesas lēmumiem atzīti par noziedzīgi iegūtu mantu.

Savukārt 2017.gada janvārī prokuratūra nāca klajā ar paziņojumu, ka «Latvenergo» kukuļņemšanas pamatlietā Ģenerālprokuratūra apsūdzētā statusu noteikusi vēl vairākām personām, tādējādi patlaban šajā kriminālprocesā kopā ir apsūdzētas 12 personas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu