Figuurisõbralikud road valmivad katsetades

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tervislikku pühadelauda kattes võiks valida väherasvaseid tooteid, serveerida juur- ja puuvilju ning katsetada maitseainete ja uudsete valmistusviisidega.

Järvamaa Figuurisõprade rühma mentor Heidi Antons sõnas, et poest võib leida ka figuurisõbralikke pühadetoite. «Näiteks on letil neljaprotsendise rasvasusega verivorstid, samuti võib valida vähese kalorsusega linnulihasüldi,» täpsustas ta.
Antonsi kogemust mööda saab kapsaid valmistada rasvata või vähese rasvaga. Ta soovitas lisada mett ja maitseaineid ning küpsetada malmpotiga ahjus.
Peole pange selga
liibuvad rõivad
Antons lausus, et peolaual võiksid olla traditsioonilised road, kuid neid on võimalik loovust kasutades ja katsetades tervislikumaks muuta.
Pühadeaegse ülesöömise vältimiseks soovitas Antons lauale panna köögivilju dipikastmega, samuti seeni ja marineeritud kurki. «Ka võiks serveerida puuvilju, kuigi näiteks hapukapsad õuna või mandariiniga kokku ei sobi, sest võib mõjuda seedimisele kahjulikult,» ütles ta.
Joogiks soovitas Antons pakkuda apelsini- või sidrunilõikudega maitsestatud vett. Samuti sobib serveerida glögi.
Antons lausus, et ühekordse ülesöömisega inimene kaalus juurde ei võta. «Pärast ülesöömist on lihtsalt väga halb olla,» ütles ta. «Toidul pole mõistust, seda peab olema inimesel.»
Antons märkis, et prügikast paksuks ei lähe, sestap ei tasu jääkide söömisega üle pingutada. «Pühadeõhtul võiks söögilaua tagant ära tulla, jalutama minna ja mängida lauamänge,» ütles ta.
Antons andis nõu mitte minna peole tühja kõhuga ja selga tuleks panna liibuvad rõivad, mis liigsest söömisest varsti märku annavad. «Söömist tuleks alustada lahjematest roogadest ja jätta kaloripommid viimaseks,» soovitas ta. «Kui siiski söödi õhtul liialt, ei tasu järgmisel päeval nälgida, muidu satub organism segadusse.»
Probleemiks kujuneb
näksimine
Tervislikest magustoitudest soovitas Antons kolmekihilist tarretisetorti, mida tema on pakkunud juba aastaid. «Esimene kiht on želatiin ja vaniljekohupiim, teine vahustatud munavalge, suhkur, kakao ja želatiin, kolmas kiht tarretises puuviljad ja marjad,» selgitas ta.
Antonsi ütlust mööda sobib magustoiduks ka puuviljasalat, mida võib serveerida kohupiima, jäätise, vahukoore või vaniljekastmega. «Ka on võimalus šarloti põhimõttel tehtud tort: kausi põhi vooderdada apelsinilõikudega, tarretise sinna sisse võib valmistada jogurtist ja želatiinist ning lisada küpsisetükke,» õpetas ta.
Kaupluse tordiletilt soovitas Antons valida maasika- või puuvilja-jogurtikoogi.
Antons märkis, et alkoholi tarvitades tuleb arvestada suurt kalorisisaldust. «Öeldakse, et valima peaks magustoidu ja alkoholi vahel,» lausus ta. «Kuid alkoholivaba glögi sisaldab isegi vähem kaloreid kui mahl.»
Antonsi teada on pühade ajal sageli probleeme näksimisega. «See on nagu nõiaring – pidev söömine,» ütles ta. «Pähklid, piparkoogid ja kommid annavad palju kaloreid.»
Antons katab oma pühadelaua tavapäraselt. «Jälgin toodete rasvaprotsente, näiteks eelistan madala rasvasusega Wõro verivorste,» märkis ta.

TEAVE

Figuurisõprade retseptid:
Mesised hapukapsad jõhvikaga
1,0 kg hapukapsaid
60 g mett
30 g taimeõli
150 g jõhvikaid
Pane kapsad veega keema. Lisa kohe juurde mesi, õli ja jõhvikad. Vajadusel maitsesta soolaga. Kui vesi on ära keenud, hakkavad kapsad karamellistuma. Sega tihedalt ja jälgi, et toit põhja ei kõrbeks.

Küpsetatud seafilee köögiviljadega (2 portsjonit)
2 × 150 g taist sealiha või -fileed
paar sellerivart
2 kartulit
100 g porrut
100 g šampinjone
soola
jahvatatud musta pipart
250 ml köögiviljapuljongit
½ –1 tl sinepit
4 sl 10% koort
maitserohelist
Kuumuta ahi 175 kraadini. Lõika sellerivarred tükkideks, kartulid õhukesteks viiludeks. Tükelda porru ja seened. Pane köögiviljad ahjuvormi, maitsesta soola ja pipraga ning vala peale puljong. Maitsesta lihalõigud soola, musta pipra ja sinepiga, tõsta köögiviljale ja kata vorm fooliumiga. Küpseta 15 minutit. Eemalda foolium ja jätka küpsetamist 15 minutit. Tõsta seafilee ja köögiviljad välja. Lisa leemele koor ja maitseroheline, kuumuta keemiseni. Serveeri liha ja köögivilja koos kastmega. Serveeri juurde hautatud või aurutatud lillkapsast ja rohelisi ube.

Puuvilja-marjasalat vanillikastmega (4 portsjonit)
1 apelsin
1 banaan
1 õun või pirn
150 g viinamarja
1 klaas külmutatud marju
4 tl vedelat mett
Kaste:
250 g maitsestamata jogurtit
1 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
Koori ja tükelda apelsin ja banaan. Lõika õun või pirn tükkideks. Jaota tükeldatud puuviljad ja marjad magustoidupokaalidesse, nirista igasse 1 tl mett. Maitsesta jogurt suhkru ja vaniljesuhkruga ja kalla salatile.

(Allikas: Kaja Torm, Figuurisõprade programmi konsultant)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles