Literārais minimālisms gūst atzinību (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Trešdien Jekaterinburgā ar vietējo "Buka Nobela prēmiju" apbalvots Vladimira Bļinova romāns "Romāns bez nosaukuma", kuru veido tikai divi teikumi, kas krievu valodā sastāv no četriem vārdiem.

"Nevajag! Es pati," ir vienīgie romāna vārdi. Tiesa, 150 eksemplāros izdotā grāmata papildināta ar ilustrācijām un literatūras kritiķa Konstantīna Komarova rakstu.

Savā rakstā kritiķis norāda, ka Bļinova romānā spilgti izpaužas literārais minimālisms. Kā citus minimālisma piemērus viņš piesauc mākslinieka Kazimira Maļeviča pasaulslaveno darbu "Melnais kvadrāts", amerikāņu mūziķa Džona Keidža skaņdarbu "4'33", ko veido četru minūšu un 33 sekunžu ilgs klusums, kā arī krievu dzejnieka Valērija Brjusova vienas rindiņas dzejoli "Ak piesedz savas bālās kājas".

Kā "2009.gada oriģinālākā darba autors, kas attīsta minimālisma principus Krievijas literatūrā", Bļinovs saņēma vietējās mākslinieciskās kustības "Starik Bukašin" medaļu un diplomu.

Kustība "Starik Bukašin" tika izveidota pēc Jekaterinburgas mākslinieka Bukašina, īstajā vārdā Jevgēnija Malahina, nāves. Kustība plāno paplašināt "Buka Nobela prēmijas" robežas un pasniegt to arī citu mākslas virzienu pārstāvjiem.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu