Rakstnieks Mišels Velbeks izsmej pats sevi (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Rakstnieks Mišels Velbeks (Michel Houellebecq, 1958), viens no redzamākajiem mūsdienu franču literātiem, atradis jaunu satīras objektu - pats sevi, ziņo "The Independent".

Savā jaunajā romānā "Karte un teritorija" ("La Carte et le Territoire"), ko lasītāji gaida jau piecus gadus, rakstnieks pasmejas par daudzām Francijas slavenībām, to skaitā par "nedaudz smirdīgu, slikti ģērbtu" rakstnieku vārdā Mišels Velbeks.

Literārais romāna varonis ļoti līdzinās pašam reālās dzīves Mišelam Velbekam. Personāžs mitinās pussagruvušā ēkā pie Šanonas upes ar "vissliktāk apkopto zālāju visā Īrijā". Arī īstais Velbeks vēl nesen dzīvoja izbijušā viesnīcas namā Īrijas grāfistē Korkā, kur pie durvīm karājās plastmasas cipari, kas numurē sen nefunkcionējošās viesnīcas istabu skaitu.

"Platformas" sekas

"The Independent" žurnālisti saskatījuši zināmu saistību rakstnieka pašironijai ar viņa skandalozajām attiecībām ar māti Lusiju Sekaldi (Lucie Ceccaldi). Savā 2000.gada romānā "Plateforme" ("Platforma", latviski izdots 2004. gadā) Velbeks savu māti attēloja ne pārāk glaimojošā veidā. Drīz sekoja mātes atbildes gājiens pašas sarakstītas autobiogrāfijas veidā, kurā viņa nodēvē dēlu par cietsirdīgu meli un parazītu.

"Platforma" tik tiešām ir skandalozākais Velbeka romāns, par kuru autors saņēmis apsūdzības islamofobijas un sekstūrisma veicināšanā. Romāna centrā ir varonis Mišels - viduvējs pusmūža ierēdnis. Saņēmis tēva atstāto mantojumu, viņš kā sekstūrists aizbrauc uz Taizemi, kur tūristu grupā sastop liktenīgo sievieti. Dažādu kultūru ideoloģiju, reliģiju un nacionālo jūtu atšķirības atklātas aizraujošajos, ne vienmēr patīkamajos piedzīvojumos kūrortos un Parīzē, ļāvušas varonim atklāt un bezkaislīgi, nereti ciniski attēlot, cik problemātiski ir cilvēka dzīves jēgas meklējumi 21. gadsimta sākumā.

Grāmata veikalos jau septembrī

Francijas laikraksts "Le Parisien" jau publicējis nelielu ieskatu jaunajā darbā, komentējot, ka jaunais rakstnieka veikums nav tik provokatīvs kā viņa iepriekšējie sacerējumi. Francijā veikalu plauktos grāmata, kas būs satīras un trillera žanru sakausējums, nonāks jau 8.septembrī.

Par rakstnieku

Mišels Velbeks
Mišels Velbeks Foto: AFP/LETA

Dzeju Velbeks sāka rakstīt jau studiju laikā, kad sāka apgrozīties arī literārās aprindās. 1985. gadā viņš satika Mišelu Bultē, "Nouvelle Revue de Paris" redaktoru, kurš kļuva par vienu no viņa labākajiem draugiem un pirmoreiz nodrukāja viņa dzejoļus.

Šodien Velbeks nereti tiek salīdzināts gan ar franču klasiķiem Bodlēru un Flobēru, gan arī ar Oldesu Haksliju un paša autora ļoti iecienīto Tomasu Mannu.



Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu