Mišels Velbeks apbalvots ar Gonkūra prēmiju (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Viens no slavenākajiem franču rakstniekiem Mišels Velbeks (Michel Houellebecq, 1958) pirmdien apbalvots ar Francijas augstāko atzinību literatūrā - Gonkūra prēmiju - par savu satīrisko romānu "La carte et le territoire", paziņojusi balvas piešķiršanas komiteja.

Romāns vēsta par kādu fotogrāfu, kas gūst milzīgu slavu, fotografējot vecas "Michelin" kartes. Salīdzinot ar saviem agrākajiem darbiem, šajā Velbeks ir mīkstinājis savu mizantropisko toni, tomēr tas viņam nav traucējis sev ierastajā veidā pasmieties par daudzām Francijas slavenībām, ieskaitot kādu rakstnieku vārdā Mišels Velbeks, kas ļoti līdzinās savam prototipam.

Septembrī izdotā grāmata vienā acumirklī izpelnījās jūsmīgas kritiķu atsauksmes. Tā, piemēram, laikraksts "Liberation" romānu nodēvēja par īstu meistardarbu.

Iepriekš skandalozais rakstnieks sarakstījis tādus bestsellerus kā "Les Particules élémentaires" ("Elementārdaļiņas"), "Plateforme" ("Platforma") un "La Possibilite d'une ile" ("Varbūt ir sala"). 2001.gada romāns "Platforma" Velbekam atnesa ne tikai lielu atpazīstamību un plašu lasītāju loku visā pasaulē, bet izraisīja vētrainus cilvēktiesību aktīvistu protestus, kurus saniknoja rakstnieka nesaudzīgi paustā islāma kritika. Galu galā viņš tika iesūdzēts tiesā par naida kurināšanu, taču trīs tiesnešu grupa lēma, ka Velbeks ir tikai izmantojis savas likumīgās tiesības kritizēt reliģiju un nav kurinājis naidu.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu