Latvietis apbalvots zinātniskās fantastikas konkursā (20)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Noslēdzoties gadskārtējam starptautiskajam konkursam rakstniekiem un ilustratoriem zinātniskās fantastikas un fantāzijas žanrā "Writers and Illustrators of the Future", Holivudā apbalvoti tā laureāti, to skaitā Toms Kroshils (Tom Crosshill) – latvietis, īstajā vārdā Toms Kreicbergs, kurš dzīvo Ņujorkā un ar šo pseidonīmu publicē fantāzijas un fantastikas stāstus, informē Juris Kreicbergs.

"Writers and Illustrators of the Future" ir pasaulē lielākais starptautiskais konkurss rakstniekiem un ilustratoriem zinātniskās fantastikas un fantāzijas žanrā, kas 2010. gadā noslēdzās jau divdesmit sesto reizi. Konkurss notiek viena gada garumā, četras reizes gadā nosakot ceturkšņa uzvarētājus.

Šajā konkursā drīkst piedalīties jaunie rakstnieki, kuriem līdz šim nav profesionāli (par samaksu, vairāk nekā 5000 kopijas) publicēti vairāk kā trīs stāsti. Izvērtējot pāris tūkstošus iesniegto darbu, katrā ceturksnī tiek godalgoti pirmo trīs vietu ieguvēji. Gada beigās viens no četriem ceturkšņu uzvarētājiem iegūst arī vēl gadskārtējo zelta balvu. Žūrijas sastāvā ir tādi ievērojami rakstnieki kā Anna Makafrija (Anne McCaffrey), Larijs Nivens (Larry Niven), Orsons Skots Kārds (Orson Scott Card). Šā konkursa iepriekšējo gadu uzvarētāji kopumā publicējuši vairāk nekā 700 grāmatu, 3000 stāstu un desmitiem tūkstošu ilustrāciju.

Toma stāsts "Seeing Double" pirmajā kvartālā ieguva pirmo vietu un kopā ar pārējiem vienpadsmit gada laureātu darbiem publicēts stāstu izlasē "Writers of the Future XXVI"

. Šī izlase jau nopērkama arī Latvijā, Valtera un Rapas grāmatnīcās.

Konkursa apbalvošanas ceremonija notika Holivudā viesnīcas Roosevelt Hotel zālē, kurā savulaik tika pasniegti pirmie Oskari. Pirms tam visi konkursa uzvarētāji (no ASV, Kanādas, Austrālijas, Īrijas) vienu nedēļu piedalījās semināros, kurus vadīja pazīstamie fantastikas žanra rakstnieki Tims Pauers (Tim Powers) un K. D. Ventvorsa (K. D. Wentworth), kā arī pazīstami mākslinieki.

Toms Kreicbergs

Toms Kreicbergs dzimis Rīgā, beidzis Rīgas Valsts 1. ģimnāziju. Ar zinātniskās fantastikas un fantāzijas darbiem aizrāvies jau no agras bērnības - kad viņš bija izlasījis visu, ko spēja atrast šajā žanrā latviešu valodā, viņš ķērās pie Kongresu nama Svešvalodu bibliotēkas krājumiem, brīžiem lasot pat pa grāmatai dienā. Pirmos stāstus angļu valodā Toms sāka rakstīt divpadsmit gadu vecumā. 2003. gadā Toms devās uz ASV studēt fiziku Rīda koledžā Portlendā. Kopš tā laika viņš ir gan vadījis kodolreaktoru, gan darbojies kā teātra režisors, gan tulkojis latviešu valodā grāmatu par Albertu Einšteinu ("Pasaules slavenākā vienādojuma biogrāfija. E=mc2."), gan piedalījies zinātniskos pētījumos vecās cinka raktuvēs Japānā.

Pašreiz Toms strādā finanšu nozarē Ņujorkā.
Foto: publicitātes

Pēc uzvaras konkursā "Writers and Illustrators of the Future", Toms savus stāstus jau pārdevis tādiem fantastikas un fantāzijas žanrā iecienītiem žurnāliem kā "Beneath Ceaseless Skies", "Flash Fiction Online", "Orson Scott Card’s Intergalactic Medicine Show", "Lightspeed Magazine".

Toms ir pazīstamās Ņujorkas rakstnieku grupas "Altered Fluid" biedrs.

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu