"kim?" notiks dzejnieka Ernesto Estreljas performance

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: deadm.livejournal.com/548746.html

18.martā "kim?" laikmetīgās mākslas centrā notiks Amerikā dzīvojoša spāņu dzejnieka Ernesto Estreljas (Ernesto Estrella) performance "Dzejoļa atvēršana", informē "kim?" tekstu autore Katrīna Teivāne.

Performance trīs daļās

Estreljas performancē dzejas lasījums tiks skatīts kā dzejoļa atvēršana, kas šajā kontekstā nozīmē aicinājumu caur skaņu un pieredzi pievērsties radošā procesa sākumpunktam. Performancē skanēs spāņu tradīcijai piederoša dzeja, angļu, spāņu, krievu un somu laikmetīgo tekstu ieraksti un lasījumi un dzejas triptihs, kas būs veltīts idejai par dzejoli kā dāvanu.

Performances pirmajā daļā notiks agrīnā modernisma urugvajiešu dzejnieka Hulio Erreras i Reisiga (1875 - 1910) poēmas "Tertulia Lunatica" jeb "Ārprātīgā pulcēšanās" lasījums, kas veidos trauksmainu, tango un milongas atskaņu caurvītu, skanējumu.

Performances 2.daļā, kuras nosaukums ir "Ieklausīšanās", lasījums tiks veidots kā telpa mijiedarbībai starp ierakstītiem un klātienē runātiem tekstiem, ko izpildīs dažādām valodām un dzejas tradīcijām piederoši dzejnieki.

Ar lasījumu klātienē piedalīsies dzejnieks, fotogrāfs, projekta "Polutona" un dzejas festivāla "Slowwwo" koordinators Pāvels Nastins no Kaļiningradas un dzejniece un māksliniece Jeļena Glazova no Latvijas.

Ierakstā būs dzirdams komponists Marselo Tolēdo no Argentīnas un dzejniece Eimija Hosiga no ASV.

Performances 3.daļa "Timeo Danaos et dona ferentis" jeb "Man bail no grieķiem pat tad, kad viņi nes dāvanas" vēstīs par trim dāvanu pavadošām darbībām: došanu, saņemšanu un atvēršanu. Katrā fragmentā tiks lasīta viena Estreljas dzejoļa variācija spāņu, grieķu un krievu valodā. Lasījumu var raksturot kā emocionālu pētījumu, kurā bailes liek uzturēt sevi pastāvīgā rūpju stāvoklī, stāsta Teivāne.

Estrelja Kozārs

Estrelja Kozārs (1974) ir dzejnieks un performanču mākslinieks. Kopš 2000.gada Estrelja dzīvo Ņujorkā, kur no 2007.gada pasniedz spāņu dzeju Jēlas universitātē. Viņš ir ieguvis doktora grādu Kolumbijas universitātē spāņu un portugāļu valodas nodaļā. Estreljas dzeja ir iekļauta antoloģijās "Inmenso Estrecho" (2007) and "Cuadernos del abismo" (2008).

Autora multimediju grāmata ar nosaukumu "Achronos" ir pieejama Virtuālajā dzejas projektā, un drīzumā iznāks viņa grāmata "Prozas mute". Estrelja ir veidojis publikācijas ievērojamiem interneta žurnāliem, šogad tiks izdots arī viņa dzejas teorijai veltīts sējums "Espacio, poema en prosa de Juan Ramon Jiménez. Centro de una metamorfosis poética".

Pašreiz autors strādā pie projekta "Dzejoļa kā dāvanas lasīšana", kas notiks "Bowery Poetry Club" 2011.gada aprīlī un būs daļa no Spānijas konsulāta veidotās kultūras programmas Ņujorkā. Estrelja ir arī eksperimentālās roka un džeza grupas "Hellhoundsound" līdzdibinātājs, dziedātājs un tekstu autors. Grupa regulāri uzstājas Ņujorkas mūzikas klubos.

Performance "Dzejoļa atvēršana" "kim?" laikmetīgās mākslas centrā sāksies plkst.19, un tās apmeklējums būs bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu