Izdota grāmata par Latvijas Aizsargu organizāciju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pagājušonedēļ apgāds "Jumava" Latvijas Kara muzeja telpās prezentējis jaunu profesora Ilgvara Butuļa grāmatu "Sveiki, aizsargi!", kas veltīta Latvijas Aizsargu organizācijai (LAO), informē izdevniecībā.

Prezentācijā piedalījās grāmatas autors Ilgvars Butulis, Rīgas Stradiņa universitātes docents Valters Ščerbinskis, apgāda "Jumava" vadītājs Juris Visockis, autora kolēģi no Latvijas Universitātes, Kara muzeja speciālisti u.c.

Vēsturnieks, profesors Ilgvars Butulis plašajā pētījumā "Sveiki, aizsargi!" vispusīgi analizē Latvijas Aizsargu organizācijas izveidošanos 1919. gadā un tās likvidāciju 1940. gadā. Autors apskata tās sarežģīto, neviennozīmīgo raksturu, pozitīvās un negatīvās puses. Autors analizē aizsargu vēsturi starptautiskā kontekstā, jo šādas paramilitāras organizācijas darbojās ne tikai Latvijā, bet arī citviet Eiropā.

"Sveiki, aizsargi!"
"Sveiki, aizsargi!" Foto: publicitātes
"Aizsargi... 20. gadsimta 20.-30. gados vislielākā, pretrunīgākā, visdaudzšķautņainākā sabiedriskā organizācija Latvijā.

Aizsargi tikuši slavēti, loloti un favorizēti, pelti, nīsti un lamāti. Saukti gan par Latvijas sargiem un nacionālisma bruņiniekiem, gan par reakcionāriem fašistiem un Latvijas demokrātijas kapračiem," raksta autors.

Kas tad patiesībā bija un kā darbojās aizsargi? Kur slēpās šīs organizācijas spēks un vājums? Ko mūsu vēsturei un apziņai aizsargu organizācija ir atstājusi? Kāpēc viens no organizācijas dibinātājiem Miķelis Valters jau pēc Otrā pasaules kara par "aizsargu ideju bija gatavs likt roku ugunī"? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildēt mēģina šī grāmata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu