Miris dzejnieks un tulkotājs Pēters Brūveris

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šorīt no rīta Ventspilī mūžībā aizgājis dzejnieks un atdzejotājs Pēters Brūveris.

Ventspils Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja Andra Konste apstiprināja, ka Brūveris miris šorīt no rīta un, visticamāk, viņam bijis insults. Traģiskajā brīdī rakstniekam blakus bijusi viņa sieva.

Rakstnieks Pēteris Brūveris dzimis 1957.gadā un mūžībā aizgāja 54 gadu vecumā.

Dzejnieks un tulkotājs. Dzimis 1957. gadā Rīgā. Beidzis Latvijas Valsts konservatorijas Kultūras un mākslas zinātņu fakultāti (1980). Kopš 1988.gada viņš bija Latvijas Rakstnieku savienības biedrs.

Bijis literārais konsultants laikrakstā "Latvijas Jaunatne" un literārās nodaļas vadītājs laikrakstā "Literatūra un Māksla". Dzeju publicē kopš 1977.gada.

Atdzejojis un sastādījis turku dzejas izlasi "Baložu pilni pagalmi" (1988, kopā ar Uldi Bērziņu), atdzejojis lietuviešu dzejnieku Kornēlija Plateļa, Sigita Gedas, Henrika Radauska, Toma Venclovas un daudzu citu dzeju, tulkojis un atdzejojis arī no azerbaidžāņu, Krimas tatāru, mordviešu, gagauzu, krievu, vācu un prūšu valodas. Populāras kļuvušas dziesmas ar Brūvera vārdiem no teātra izrādes "Šveiks" (Dailes teātris, 1998).

Kopā ar mūziķi Aigaru Voitišķi ierakstīts albums "Stikla laivas" (2009). Teksta autors animācijas filmai "Neparastie rīdzinieki" (2001). Iesaistījies ambientās mūzikas un vides zinātnes kopprojektā "Dabas koncertzāle", kurā piedalās kā dabas dzejnieks ar sacerētajām dzejas rindām par “Dabas koncertzāles” varoņiem - praulgrauzi, čunčiņu, ūdens maksteni un ķērpi.

Saņēmis Klāva Elsberga prēmiju (1987), Dzejas dienu balvu (2001, 2005) un Baltijas Asamblejas balvu (2004).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu