Jo ātrāk lasīsi, jo lētāka kafija

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāpēc pasūtīt dārgu grāmatu interneta veikalā, ja to var vienkārši aizņemties no kluba biedra? Šādu jautājumu uzdod projekta "I share a book" autore Elīna Belija. Retāk sastopamas literatūras cienītājiem turpmāk ir vērts iegriezties Miera ielā 17 esošajā "DAD cafe", kas ir mājvieta līdz šim Latvijā vēl nebijušam grāmatu lasīšanas un apmaiņas domubiedru klubam.

Intervijā TVNET Elīna pieļauj, ka citviet līdzīgi grāmatu apmaiņas punkti jau esot. Cik viņai zināms, vairākos hosteļos Jaunzēlandē iespējams samainīt savu grāmatu pret jaunu. Iemesls tam pavisam vienkāršs - ceļot ar lasāmvielas piekrautu mugursomu vai koferi nav praktiski. Tomēr šāda sistēma pakāpeniski veicinot piedāvātā klāsta kvalitātes samazināšanos, jo no labas un sev tuvas grāmatas neviens tāpat vien nevēlas šķirties.

Projekta "I share a book" koncepcija ir mazliet citādāka. Iesaistoties tajā, lasīšanas kluba biedrs savu grāmatu neatdod, bet aizdod uz noteiktu laiku, saņemot to atpakaļ pēc savas vēlēšanās. Tas tāpēc, lai kluba biedri nedalītos ar grāmatām, kas viņiem īsti nav vajadzīgas, bet gan aizlienētu retāk sastopamu lasāmvielu. Par biedru kļūst, parakstot līgumu un aizlienējot savu literatūru. Nekādas samaksas nav.

"Kāpēc katru reizi pasūtīt grāmatu no "Amazon.com", ja var aizņemties no kluba biedra? Tas ir tieši tāpat, kā dalās draugi, tikai šoreiz lasāmviela ir ienesta publiskā vidē,"

stāsta Elīna. Minimālais grāmatas aizdošanas termiņš šim klubam ir mēnesis, kas ir arī maksimālais laiks, cik ilgi tai vēlams atrasties pie viena īpašnieka. Atsevišķos gadījumos ir iespēja to pagarināt, tomēr projekta autori uzskata - viens mēnesis ir pilnīgi pietiekams laiks, lai grāmatas lasīšanu pabeigtu. Tie, kuri izlasījuši, piemēram, desmit dienas ātrāk, saņem tikpat lielu atlaidi "DAD Cafe" kafijas dzērieniem.

Tātad, jo ātrāk grāmata tiek izlasīta, jo lielāka atlaide rīta kafijai "DAD Cafe".
Foto: TVNET

"Es vēlos ceļot uz Birmu, un ir grāmata, kuru labprāt izlasītu. Zinu, ka vienai sievietei Latvijā tāda ir, jo redzēju viņas komentāru kādā portālā. Tā nav dārga, bet pasūtīt to ir baigais čakars. Šitādā veidā es varbūt varētu to aizņemties," spriež Elīna.

Jautāta, cik liela ir iespējamība, ka grāmatas īpašniece patiešām iegriezīsies "I share a book" domubiedru klubā, projekta autore ir pārliecināta - idejai nonākot arī interneta vidē (mājaslapa pagaidām vēl top), ir pavisam iespējams, ka tā uzrunās vēl daudzus citus lasīšanas cienītājus.

Bez grāmatu lasīšanas "DAD Cafe" norisinās arī virkne citu tematisku pasākumu. Šovakar, 1.augustā, no plkst. 19:00 līdz 22:00 notiks lekcija "Garīgās izdzīvošanas kurss", savukārt 2.augustā plkst. 20:00 gaidāma muzikālā projekta "JR2" uzstāšanās. Citiem gaidāmajiem notikumiem sekojiet līdzi kafejnīcas "Facebook" lapā (skatīt resursos).

Kafejnīca "DAD Cafe" atrodas Rīgā, Miera ielā 17 un ir atvērta no plkst. 10:30 sešas dienas nedēļā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu