Nelikumīga grāmatu izplatīšana internetā rada zaudējumus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nelikumīga grāmatu izplatīšana internetā izdevniecībām rada būtisku kaitējumu, piemēram, par sešām nelikumīgi izplatītām grāmatām vienas izdevniecības zaudējums ir 17 000 latu apmērā, aprēķinājusi biedrība "Latvijas Grāmatnieku ģilde". Grāmatu izdevēji nolēmuši šai pirātiskajai nodarbei pievērst gan mediju, gan sabiedrības uzmanību, jo atkal parādījusies interneta vietne, kur ne tikai neatļauti tiek publicēti autoru darbi, bet arī paši lasītāji tiek aicināti iesaistīties šai nodarbē, veidojot grāmatu elektroniskās versijas.

Pirātisms - krimināli sodāma darbība

Biedrības priekšsēdētāja un "Apgāda Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka šodien preses konferencē uzsvēra, ka grāmatu pirātisms ir krimināli sodāma darbība un Krimināllikums par šādām darbībām paredz arī brīvības atņemšanu.

"Kopš e-bibliotēkas sabiedrībai ir izveidojusies pieļāvīga attieksme pret grāmatu pirātismu. Patlaban saistībā ar grāmatu masveida neatļautu izplatīšanu Latvijā ir sākti divi kriminālprocesi, no kuriem viens ir e-bibliotēkas lieta, kas tiek skatīta jau tiesā, bet otras lietas gadījumā šā gada novembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde ir sākusi jaunu kriminālprocesu," sacīja Kilbloka.

Viņa gan neatklāja interneta vietni, kur masveidā tiek tiražētas grāmatas, uzsverot, ka nevēlas tādas lietas popularizēt. Tai pašā laikā ir zināms, ka interneta vietnē ir pieejamas nelikumīgi tiražētas Latvijas grāmatizdevēju veidotas grāmatas, kas ir gan Latvijas, gan ārzemju autoru darbi. Kopējais pieejamo grāmatu skaits ir vairāk nekā 860. Tai pašā laikā ir redzams, ka lejupielāžu skaits ir ļoti liels, piemēram, atsevišķām grāmatām tas pārsniedz 1000 lejupielāžu reizes.

Vainīgās personas tiks noskaidrotas

Zvērināts advokāts Ivo Klotiņš akcentēja, ka jaunais gadījums, kurā sākts kriminālprocess, ir līdzīgs e-bibliotēkas gadījumam, taču šoreiz nelikumīgi tiražētas grāmatas lielākā apjomā.

Viņš pieļāva iespēju, ka šajā gadījumā serveris atrodas ārzemēs, visticamāk, ASV.

"Ja serveris atrodas ārzemēs, tas nenozīmē, ka darbības nav krimināli sodāmas. Kriminālprocesa laikā tiks noskaidrotas vainīgās personas.

Maz ticams, ka grāmatas tiek vestas uz ASV skenēšanai,"

sacīja advokāts.

Kilbloka informēja, ka arī izdevniecības veido elektroniskās grāmatas, par kurām tiek maksāti nodokļi, autoru honorāri, līdz ar to izdevniecības iegulda lielu naudu, lai šādus projektus īstenotu. Pēc viņas teiktā, izdevniecībām ir līgumi ar autoriem un ārzemju aģentūrām, kas izdevniecībām uzliek par pienākumu aizstāvēt autoru intereses.

Eiropā ar pirātismu veiksmīgi cīnās

Starptautiskās Grāmattirgotāju federācijas viceprezidente un SIA "Jānis Roze" pārstāve Ināra Beļinkaja minēja, ka pasaulē grāmatu pirātisms pastāv pietiekami sen un ar to Eiropā veiksmīgi arī cīnās. Piemēram, Beļģijā darbojas speciāla organizācija, kas nodarbojas ar grāmatu un mūzikas pirātisma apkarošanu.

"Galvenais mērķis, kādēļ mēs vēlamies pievērst cilvēku uzmanību šai lietai ir tas, ka pirms diviem gadiem izveidotā e-bibliotēka bija atsevišķu personu projekts, bet jaunajā gadījumā tiek iesaistīta ļoti plaša sabiedrība. Cilvēkiem ir jāsaprot, ka neatļauta grāmatu publicēšana interneta vietnē ir noziedzīgs nodarījums," piebilda Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas un SIA "Jāņa Rozes apgāds" pārstāve Renāte Punka.

Kilbloka norādīja, ka uz visiem attiecas likumi. "Ja sabiedrība grib, lai autoram par viņa darbiem netiek maksāts, tad ir jāpieņem tāds likums, jo esošais likums paredz, ka autoriem par viņu darbiem tiek maksāts un likums nepieļauj izņēmuma gadījumus, atļaujot kādam no maksāšanas izvairīties," uzsvēra Kilbloka. Pēc viņas teiktā, cilvēki Latvijā ignorē to, ka autortiesības ir respektējamas.

Grāmatu izdevēji vērš uzmanību uz to, ka grāmatu izdošanā ir iesaistīts liels daudzums speciālistu - autori, tulki, redaktori, korektori, mākslinieki, maketētāji, projektu vadītāji un citi speciālisti. Izdotā grāmata ir visu šo personu izdevniecības apmaksātā darba rezultāts. Ja pēc grāmatas izdošanas tā nonāk brīvā apritē interneta tīmeklī, izdevniecībai nav iespējas atpelnīt savus ieguldījumus grāmatā un nav iespēja pastāvēt. Grāmatu neatļauta izplatīšana būtiski apdraud izdevējdarbību.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu