Ginters Grass apsūdz Izraēlu, ka tā grib iznīcināt Irānu (26)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP /LETA

Populārais vācu rakstnieks Nobela prēmijas laureāts Ginters Grass (Günter Grass) trešdien publicējis dzejoli, kurā kritizē Izraēlu par to, ka tā grib iznīcināt Irānu un apdraud globālo drošību. 84 gadus vecais literāts dzejolī «Was gesagt werden muss» («Kas ir jāpasaka») pauž bažas, ka, dodot «triecienu pirmā», Izraēla grib «iznīcināt Irānas tautu».

Izraēla apdraud pasaules mieru

«Kāpēc es to saku tagad, vecumā un ar savu pēdējo tinti - kodolvalsts Izraēla apdraud jau tā trauslo pasaules mieru?» lasāms laikrakstā «Süddeutsche Zeitung» publicētajā dzejolī.

Grass atbild - nacistiskās Vācijas «nesalīdzināmie» noziegumi pret ebrejiem un bailes no apsūdzībām antisemītismā atturējušas viņu no atklātas Izraēlas kritizēšanas.

Bet «rītdien var jau būt par vēlu» un Vācija var kļūt par «piegādātāju noziegumā», brīdina rakstnieks, norādot uz pagājušajā mēnesī parakstīto vienošanos, kurā Berlīne apņemas pārdot Izraēlai jau sesto «Dolphin» klases zemūdeni, kas var tikt aprīkota ar kodolieročiem.

«Es atzīstu - es vairs neklusēšu, jo man kļūst nelabi no Rietumu liekulības,»

raksta «Skārda bungu» autors Grass.

Kā jau bija sagaidāms, dzejolis izraisījis Izraēlas nepatiku.

Noraida apsūdzības

«Jāpasaka tas, ka pie Eiropas tradīcijas pieder apsūdzēt ebrejus rituālās slepkavībās pirms Lieldienām,» sacīja Izraēlas Berlīnes vēstniecības misijas vadītāja vietnieks Emanuels Nahšons. «Agrāk tās bija kristiešu bērnu asinis, ko ebreji izmantoja macās [neraudzētā maizē], tagad tā ir Irānas tauta, ko ebreju valsts it kā grib iznīcināt.»

«Mēs vēlamies dzīvot mierā ar mūsu reģiona kaimiņiem. Un mēs neesam gatavi uzņemties lomu, ko Ginters Grass mums ierāda procesā, kurā Vācijas tauta samierinās ar savu vēsturi,» norādīja vēstnieks.

Nobela prēmijas laureātu nosodījis arī Simona Vīzentāla centra Izraēlas biroja vadītājs Efraims Zurofs.

«Grass runā tā šķietami cienījamo vāciešu spektra vārdā, kam ir antisemītiski uzskati, kurus nevar paust Vācijā, bet ko var vērst pret Izraēlu, kas ir kļuvusi par nīsto ebreju simbolu,» norādīja Zurofs.

«Kamēr uzbrukumi individuāliem ebrejiem kā ebrejiem ir politiski nekorekti un kopumā Federatīvajā Republikā nepieņemami, Izraēla antisemītiskiem vāciešiem, kam ir apnicis holokausts un kas grib atbrīvoties no jebkādas atbildības par tā sekām, ir kļuvusi par peramo zēnu,» piebilda centra pārstāvis.

Komentāri (26)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu