Gundega Repše portretē kolēģus un viņu receptes (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Piektdienas pēcpusdienā mājīgajā izdevniecības «Zvaigzne ABC» prezentāciju zālē plašāka publika tika iepazīstināta ar nule klajā nākušo rakstnieces Gundegas Repšes «Rakstnieku pavārgrāmatu».

Sarunā rakstniece atklāja, ka šādu ideju lolojusi jau sen un, pateicoties savai asajai mēlei, viņai nācies šo ideju īstenot. «Reiz, ciemojoties izdevniecībā, man dāmas izdomāja uzdāvināt ceļamaizi, pasniedzot «Lauksaimnieču pavārgrāmatu» no 1905. gada. Teicu: ko jūs ņematies ar vecām pavārgrāmatām? Vai vienreiz var izdot to rakstnieku pavārgrāmatu vai ne? Gadiem par to mutuļo un rakstnieki ņemas...» atminas rakstniece, piebilstot, ka projekts tapis ātri un ar lielu entuziasmu.

Repše arī piebilst, ka tulkotāja Margita Gūtmane jau gadu desmitiem vāc receptes, taču pagaidām tās grāmatā nav tikušas izdotas. «Taču man šķiet, ka mana grāmata nekonkurēs, jo īpaši tādēļ, ka manas grāmatas plāns bija caur ēdienu parādīt rakstniekus - kādi viņi ir interesanti, radoši, atšķirīgi, brīnišķīgi cilvēki. Jo man jau šķiet, ka caur ēdienu nevar lāgā sameloties - atšķirībā no tā, ka var sameloties caur filosofiskām teorijām vai politisko pārliecību. Savukārt ēdiena recepti var uzreiz pārbaudīt, kā katrs to dara. Tāpēc - paldies varoņiem un upuriem!»

Foto: TVNET

Tā nu viņa jaunajā grāmatā oriģināli un neikdienišķi portretējusi tādus autorus kā Inga Ābele, Gundars Ignats, Liāna Langa, Laima Muktupāvela, Lelde Stumbre, Inese Zandere, kā arī pati sevi.

Grāmatā portretētie rakstnieki pēcpusdienas gaitā stāstīja gan par to, kādas pavārgrāmatas izmanto paši, gan par neparastākajām izmēģinātajām receptēm. Piemēram, Inese Zandere atklāja, ka visai bieži mēdz pāršķirstīt pagājušā gadsimta 50.gados izdotu mājturības mācību grāmatu un divas grāmatiņas par makšķerēšanu, kurās atrodamas arī lieliskas zivju ēdienu receptes, bet Dace Rukšāne atzina, ka, gatavojot desertus, viņa cieši pieturas pie receptes norādījumiem, savukārt ar citiem ēdieniem mēdzot variēt. Bet Ingas Ābeles kroņa numurs ir ceriņu ievārījums, ko viņa, iespējams, vārīšot arī šogad. «Interesantākais, ka, attaisot burciņu ar ievārījumu, smaržo tā, ka šķiet - tas ir parfīms, nevis ievārījums...»

Izrādās arī, ka Ērika Hānberga firmas ēdiens daudzu gadu garumā ir vārītas cūku pupas, kam klāt viņš pasniedz vai nu kūpinātu, vai ceptu cauraudzīti, siļķi vai vēl šo to. «Atkarībā no ēdāju daudzuma tiek vārītas pupas. Klāt mēs piedzeram pienu vai kefīru, bet Imants Ziedonis allaž pupām klāt piedzēris vīnu,» saka stāstnieks.

«Pārdomas par laikmetu un ēdienu, unikāla pieneņu medus recepte, anekdotiski un nostalģiski gadījumi no rakstnieku dzīves, ēdiena vēsture latviešu literatūrā, zelta «kļockas» un «bļin ņe kļin» - tā savu garadarbu raksturo Gundega Repše.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu