Ginters Grass jaunā dzejolī atkal kritizē Izraēlu (10)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vācu rakstnieks, Nobela prēmijas laureāts Ginters Grass (Günter Grass), kurš Izraēlu iepriekš kādā dzejolī nodēvējis par draudu mieram un tāpēc tur pasludināts par «persona non grata», publicējis jaunu dzejoli, kurā atkal kritizēta Izraēla. Dzejolī «Mūsu laika varonis», kas iekļauts starp 87 darbiem, kuri apkopoti Grasa jaunajā dzejas krājumā, viņš cildina Izraēlas kodolspeciālistu Mordehaju Vanunu, kurš par Telavivas kodolnoslēpumu atklāšanu britu laikrakstam 18 gadus pavadījis Izraēlas cietumā.

Grass Vanunu dēvē par «varoni» un «atdarināšanas vērtu paraugu», lasāms fragmentos, kurus publicējusi ziņu aģentūra DPA.

Atbilstoši plaši izplatītam viedoklim Izraēla ir vienīgā Tuvo Austrumu kodolvalsts un tās bruņojumā ir 100 līdz 300 kaujas galviņu, tomēr Telaviva kodolieroču esamību savā bruņojumā oficiāli nedz apstiprina, nedz noliedz.

Izraēla nav parakstījusi Līgumu par kodolieroču neizplatīšanu un neļauj starptautiski pārraudzīt Dimonas kodolobjektu.

Vanunu pavadīja cietumā 18 gadus, jo par norisēm Dimonas kodolobjektā informēja britu laikrakstu «The Sunday Times».

Vanunu no cietuma tika izlaists 2004.gadā, tomēr viņam aizliegts ceļot un kontaktēties ar ārzemniekiem, iepriekš nesaņemot varasiestāžu atļauju. Par šo noteikumu pārkāpšanu bijušais kodolspeciālists ticis sodīts vairāk nekā 20 reižu.

***

Jau ziņots, ka Grass aprīlī laikrakstā «Süddeutsche Zeitung» publicētā dzejolī «Was gesagt werden muss» («Kas jāpasaka») pauda bažas, ka, dodot «preventīvu triecienu», Izraēla grib «iznīcināt Irānas tautu».

Kā jau bija sagaidāms, dzejolis izraisīja Izraēlā sašutumu, bet pašu rakstnieku Telaviva pasludināja par «persona non grata».

Kā vēlāk norādīja pats rakstnieks, Izraēla kļuvusi par trešo valsti, kurā viņam liegta iebraukšana. Iepriekš viņš izpelnījies komunistiskās Austrumvācijas un militārās huntas pārvaldītās Birmas nelabvēlību.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu