Joņevs: «Jelgava 94» ir par būšanu jaunam deviņdesmitajos (18)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ceturtdien, 7. martā, Teātra bārā (Rīgā, Lāčplēša ielā 26) notika jaunā rakstnieka Jāņa Joņeva (1980) romāna «Jelgava 94» atvēršanas svētki, ko klajā laidusi izdevniecība «Mansards». Grāmata stāsta par pusaudžiem pagājušā gadsimta 90. gados Jelgavā. Viņi sevis un atšķirīgā meklējumos pievēršas alternatīvajai kultūrai - metālmūzikai. «Šis darbs nav autobiogrāfija, lai arī tās ievadā teikts, ka tas balstās uz patiesiem notikumiem,» grāmatas prezentācijā pārpildītajā Teātra bārā klātesošajiem skaidroja Joņevs.

Fragments no romāna: «Ir 1994. gads. Nāk vīri rūtainos flaneļa kreklos. Jelgava klusi sīc. Es, vēl bibliotēkas durvīs stāvēdams, pagaidu, kamēr vīri paiet garām. Es mazliet baidījos no viņiem. Nogaidījis iznācu ārā un redzēju, ka debesis spīd.»

«Pagājušā gada jūlija beigās, kad Jānis mums atsūtīja manuskriptu, izlasot pirmās nodaļas, bija sajūta - ir!» grāmatas atvēršanas svētku ievadā komentēja izdevējs Jānis Oga, pasniedzot jaunajam rakstniekam dāvanu - zobenu. «IR grāmata. IR notikums! Romāns tolaik vēl bez esošā nosaukuma būtībā atšķīra pilnīgi jaunu lappusi latviešu literatūrā. Te pilnīgi neticamā veidā iemūžināts vesels laikmets, tā sajūta.»

«Jelgava 94» ir par jaunību, par visiem, kas jūtas jauni, komentēja pats autors.

«Grāmatu vēlējos uzrakstīt jau kādus 20 gadus, gluži kā jebkurš briļļains jauneklis,» nosmēja Joņevs. «Ideju visu laiku atliku malā, jo nebija īsti par ko rakstīt. Tad 2005. gadā apjautu, ka jaunība kaut kā beidzas un ir pienācis pēdējais laiks to iemūžināt. Tapa pirmās nodaļas. Tie, kas mēs toreiz deviņdesmitajos bijām jauni un traki, tagad esam nomierinājušies, apstājušies - strādājam. Tomēr šī

grāmata nav domāta tikai 1990. gadu paaudze, tā domāta visiem, kas jūtas jauni

un domā, ka viss šeit ir nepareizi.»

«Jelgava 94»
«Jelgava 94» Foto: publicitātes

«Grāmata ir par būšanu jaunam deviņdesmitajos gados,» rezumē Joņevs, piebilstot, ka aprakstītie notikumi grāmatā risinās no 1994. līdz 1997. gadam.

Grāmatas ilustrators ir pazīstamais animators, īsfilmas «Ursus» autors Reinis Pētersons, savukārt literārais konsultants - dzejnieks Kārlis Vērdiņš.

«Paldies visiem, kas piedalījās aprakstītajos notikumos. Stay brutal!*» nobeigumā novēlēja jaunais rakstnieks, aicinot uz skatuves «pasaulē labāko» pašmāju «death metal» grupu - «Malduguns»

* termins, kas apzīmē metālmūziku un tās klausītājus

Komentāri (18)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu