Ginters Grass mudina distancēties no «Facebook» un «visiem šiem mēsliem» (65)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PETER STEFFEN / DPA

Vācijas populārākais rakstnieks un Nobela prēmijas laureāts Ginters Grass (Günter Grass) mudina cilvēkus distancēties no sociālā tīkla «Facebook» un «visiem šiem mēsliem». Ideja, ka cilvēks pastāvīgi ir pieejams komunikācijai un, iespējams, izspiegots, ir pretīga, videointervijā Luiziānas modernās mākslas muzejam, kas atrodas Humlabekā, Dānijā, sacīja rakstnieks.

Grass arī pauda pārsteigumu par to, ka, atklātībā nonākot ziņām par ASV un britu specdienestu tīmekļa izspiegošanas programmām, no "Facebook" nav novērsušies vairāk cilvēku.

"Paturot prātā jaunākos atklājumus, mani pārsteidz tas, ka miljoniem cilvēku nav distancējušies no "Facebook" un visiem šiem mēsliem un nesaka "es negribu būt daļa no tā"."

Grass pastāstīja, ka viņš ir runājis ar savem astoņiem bērniem un 18 mazbērniem par "Facebook" un tas viņā ir radījis nepatiku pret sociālo tīklu.

"Man ir zināmi iebildumi, kad viens no viņiem man saka: "Es esmu [sociālajā tīklā] "Facebook". Man ir 500 draugi.

Es saku - tādam, kuram ir 500 draugi, nav draugu."

Virtuālā un tīmekļa pieredze nevar aizstāt tiešu pieredzi, uzsvēra rakstnieks.

"Es jūtos nedaudz tā kā dinozaurs," viņš atzina. "Es joprojām savus manuskriptus rakstu ar roku. Tad es tos drukāju uz manas vecās rakstāmmašīnas "Olivetti". Manā darbistabā nav datora. Man pat nav mobilā telefona."

"Ja es gribu informāciju, es pielieku pūliņus un veicu izpēti. Es meklēju lietas grāmatās, bibliotēkā. Es zinu, ka tas ir nedaudz lēnāk un ka modernie instrumenti var lietas paātrināt. Bet literatūra ir piemērs. Jūs nevarat to paātrināt, ja jūs ar to strādājat. Ja jūs to darāt, jūs to darāt uz kvalitātes rēķina," rezumēja Grass.

Komentāri (65)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu