Ginters Grass vairs nerakstīs jaunus romānus (1)

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Vācijas populārākais rakstnieks un Nobela prēmijas laureāts Ginters Grass paziņojis, ka, visticamāk, vairs neuzrakstīs nevienu jaunu romānu.

«Man ir 86 gadi. Es nedomāju, ka tikšu galā ar vēl vienu romānu,» intervijā laikrakstam «Passauer Neue Presse» atzinis Grass.

Pilna intervija ar Nobela prēmijas laureātu tiks publiskota pirmdien.

«Mana veselība neļauj uzsākt projektus, kas ilgs piecus vai sešus gadus un kas būtu nepieciešamais laiks, lai veiktu izpēti romānam,» norādījis Grass.

Grasa vislabāk pazīstamais romāns ir «Die Blechtrommel» («Skārda bungas»), kas iznāca 1959.gadā. Romāns, kura darbība risinās Dancigā un Ķelnē laikā no pagājušā gadsimta divdesmitajiem līdz piecdesmitajiem gadiem, tiek uzskatīts par vienu no labākajiem pēckara perioda vācu literatūras paraugiem.

2006.gadā Grass savos memuāros «Beim Häuten der Zwiebel» («Sīpola mizošana») atzina, ka Otrā pasaules kara beigās dienējis Nacistiskās Vācijas ieroču SS («Waffen-SS») vienībā. Šis atklājums ievērojami iedragāja viņa reputāciju.

2012.gadā rakstnieks nonāca sabiedrības uzmanības lokā, publicējot dzejoli «Was gesagt werden muss» («Kas jāpasaka»), kurā pauda bažas, ka, dodot «preventīvu triecienu», Izraēla grib «iznīcināt Irānas tautu».

Kā jau bija sagaidāms, dzejolis izsauca Izraēlā sašutumu, bet pašu rakstnieku Telaviva pasludināja par «persona non grata».

Kā vēlāk norādīja pats rakstnieks, Izraēla kļuvusi par trešo valsti, kurā viņam liegta iebraukšana. Iepriekš viņš izpelnījies komunistiskās Austrumvācijas un militārās huntas pārvaldītās Birmas nelabvēlību.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu