Mūžībā aizgājusi Margarita Stāraste

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nils Erdmanis-Stārasts

Simts gadu vecumā (dzimusi 1914. gada 2. februārī) mūžībā aizgājusi bērnu pasaku grāmatu autore un ilustratore Margarita Stāraste. Stāraste mirusi šorīt plkst. 8.30. Rakstniece vēlējusies, lai viņas pēdējā atdusas vieta būtu Pirmo Meža kapu mākslinieku kapu kalniņā, un pašlaik tiek kārtotas nepieciešamās formalitātes, lai to īstenotu.

Viena no ievērojamākajām latviešu bērnu grāmatu ilustratorēm Margarita Stāraste (bijusi arī Margarita Stāraste-Bordevīka) ir dzimusi 1914. gada 2.februārī Vladimirā.

No 1933. līdz 1941. gadam mācījusies Latvijas Mākslas akadēmijas Purvīša dabasskatu glezniecības meistardarbnīcā pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas un Vilhelma Purvīša. 1952. gadā absolvējusi akadēmijas Grafikas nodaļu.

1937. gadā sākusi piedalīties izstādēs, ir bijušas divas personālizstādes: 1989. un 1994. gadā.

1942. gadā sākusi rakstīt un ilustrēt savas bērnu grāmatas, kopumā sarakstījusi 20 grāmatas, pirmā grāmata arī tikusi izdota 1942. gadā. Jau ar pirmajiem izdevumiem Margaritas Stārastes talantu novērtēja gan lasītāji, gan Miķelis Goppers «Zelta ābelē», gan Helmars Rudzītis apgādā «Grāmatu draugs».

Viņas populārākās grāmatas ir «Balti tīri sniega vīri» (1942), «Ziemassvētku pasakas» (1943), «Zīļuks» (1961), «Pasaku ābece» (1969) un «Lācīša Rūcīša raibā diena» (1977). Viņas grāmatas tikušas tulkotas vairākās citās valodās, tai skaitā poļu, lietuviešu, angļu, vācu, krievu un japāņu. Viņa ir līdzautore 1994. gadā iznākušajam lībiešu tautasdziesmu krājumam «Urū! Rurū!», kas tika izdots latviešu un lībiešu valodā.

Foto: Nils Erdmanis-Stārasts

Prezidents izsaka līdzjūtību, Margaritu Stārasti mūžībā pavadot

Valsts prezidents Andris Bērziņš izsaka visdziļāko līdzjūtību leģendārās latviešu bērnu grāmatu autores, Triju Zvaigžņu ordeņa komandieres Margaritas Stārastes ģimenei un talanta cienītājiem, viņu mūžībā aizvadot, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Vēl tikai pirms pāris nedēļām, sveicot rakstnieci 100 gadu jubilejā, Bērziņš atzina: «Pateicos par jūsu nesavtīgo radošā mūža devumu, kas ir kļuvis par vairāku paaudžu lasītāju bērnības neatņemamu, krāsainu un iedvesmojošu daļu!»

Godinot rakstnieces un mākslinieces piemiņu, prezidents uzsver, ka patiesi apbrīnojams ir bijis Margaritas Stārastes-Bordevikas mūžs, kas mērāms gadsimta garumā, bagāts ar dažādiem notikumiem, līdzīgi kā Latvijas valsts vēsture, kuras literatūras un mākslas lappusēs viņas vārds ierakstīts zelta burtiem.

Arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) izteikusi līdzjūtību saistībā ar Stārastes aiziešanu mūžībā, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā. Viņa norāda, ka Stāraste atmiņās un sirdīs paliks kā pasaku autore un ilustratore, kas spējusi bagātināt mūsu bērnu grāmatu pasauli, padarot to dzīvespriecīgu un krāsainu.

«Mūžībā aizejot, Margarita Stāraste mums atstājusi nenovērtējamu mantojumu - radītos darbus. Viņas talants turpinās dzīvot gan pašas, gan citu autoru sarakstītās un koši ilustrētās grāmatās - pasakās, tēlojumos, dzejoļos, kā arī tautasdziesmās,» pauž Straujuma.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu