Klajā nāk grāmata «Ivars Poikāns. Laikam nav nekādas nozīmes»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ivars Poikāns pieder pie latviešu mākslas enfant terrible, kādi palaikam uzrodas vai katrā mākslinieku paaudzē. «Man ir tieksme visam vienmēr pretoties. Es to saucu par IPK – indivīda pretošanās kustību», tā par sevi saka mākslinieks. Grāmatā, ko izdod apgāds «Neputns» līdzās mākslinieka darbu izlasei, ir mākslas zinātnieces Ingas Bunkšes teksts par Poikāna fenomenu mūsu mākslā, kā arī paša autora stāstījums par viņa darbu tapšanu un ierosmēm.

«Tāpat kā romāna sižetu virza konflikti, arī sabiedrības attīstība nevar notikt bez sarežģījumiem, nesaskaņām un sadursmēm. Bet, kamēr cilvēku lielākā daļa brīnās vai vienaldzībā rausta plecus par notiekošo, Ivars Poikāns nepatīkamo spriegumu pārvērš mākslas tēlos. Viņš ir viens no retajiem Latvijas māksliniekiem, kura darbi atsaucas uz reālajā telpā un laikā notiekošo, apzināti provocējot publiku. Vienlaikus Poikāns atgādina, ka dzīve ir pārāk nopietna, lai to dzīvotu bez ironijas. Viņa ironijai piemīt terapeitiska funkcija, tā spridzina apkārt esošo sistēmu. Kā pazīstamais un nereti pretrunīgi vērtētais mākslinieks to dara, meklējiet atbildes grāmatā,» stāsta autore Inga Bunkše.

«Ivars Poikāns. Laikam nav nekādas nozīmes»
«Ivars Poikāns. Laikam nav nekādas nozīmes» Foto: publicitātes

Ivars Poikāns

Ivars Poikāns (1952) izstādēs Latvijā un ārzemēs piedalās kopš 1977. gada. Māksliniekam ir ap 20 nozīmīgas personālizstādes, viena no pēdējām – Poikāna darbu retrospektīva Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (2010), kā arī ievērojams skaits grupu izstādes. Strādājis kā ilustrators laikrakstos «Literatūra un Māksla», «Neatkarīgā Rīta Avīze», žurnālos «Avots», «Domas», «Liesma», «Rīgas Laiks» u. c., bijis grāmatu un kinofilmu mākslinieks. Poikāna darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvija Mākslinieku savienības krājumā, LR Saeimas, Viņa Svētības Dalailamas XIV kolekcijā, vairāku ārvalstu muzeju kolekcijās, kā arī privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

Māksliniece: Dita Pence

Apjoms: 208 lpp.

Grāmatu var iegādāties «Neputna galerijā» Tērbatas ielā 49/51, labākajās Latvijas grāmatnīcās, interneta veikalā www.neputns.lv.

Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, SIA «Alfor», biedrība «Mūsdienu mākslas centrs».

* No 21. augusta «Neputna galerijā» (Tērbatas 49/51) varēs apskatīt arī Ivara Poikāna darbus.

www.facebook.com/neputns

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu