«Dzejas dienu» 50. jubileju svinēs plaši (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: dzejasdienas.lv

«Dzeja pievelk!» Ar šādu devīzi tuvojas festivāls «Dzejas dienas 2014». Laika posmā no 4.septembra līdz 18.septembrim festivāla ietvaros plānoti gandrīz 40 pasākumi, bet papildus tiem, kā katru gadu, vairāk nekā 100 notikumu visā Latvijā. Dzejas dienas šogad noritēs jau 50.reizi.

"Lai arī pastāv dažādi viedokļi par pareizo Dzejas dienu norises skaitu, esam pieņēmuši, ka šīs būs piecdesmitās. Par godu jubilejai un Eiropas kultūras galvaspilsētas gadam Rīgā festivāla programma ir izaugusi gan pasākumu un dalībnieku skaita, gan norises dienu ziņā. Milzīgā dzejas mīļotāju interese rāda, ka dzeja tiešām pievelk!" tā šo festivālu raksturo projekta vadītāja Inga Bodnarjuka.

Šā gada festivāla programmu

varētu apzīmēt ar trim vārdiem - svētki, sadarbība un viesi.

Svētku šogad daudz: Dzejas dienām - 50, krievu dzejnieku un mākslinieku apvienība "Orbīta" ar plašu pasākumu klāstu svin 15 gadu jubileju, bet starptautiskajam projektam "Dzejas brauciens" - 10! Un, protams, mēs visi svinēsim dzeju!

Daudzi festivāla pasākumi pierāda dzejas daudzfunkcionalitāti sadarbībā ar citām mākslas formām. Pirmkārt, tā ir mūzika. Festivālā iekļauts grupas "Sigma" koncerts, kurā dzeja un mūzika savīsies vienotā uzvedumā. Dzejas un laikmetīgās akadēmiskās mūzikas saikni demonstrēs Valsts akadēmiskais koris "Latvija", kuri izpildīs sadarbības projekta "Dzintara ceļš" īpaši radītos jaundarbus. Komiksu žurnāls "kuš!" ir sagatavojis īpašu dzejas izdevumu, kas tiks prezentēts izstādē ar dzejnieku piedalīšanos. Tradicionālais notikums "Klasisks dzejas vakars" šogad piedāvās teatralizētu dzejas iestudējumu, kuru veidojuši aktieri Maija Apine, Ivars Krasts un Ģirts Krūmiņš. Un, kā vienmēr, apvienības "Orbīta" radītie darbi ievij dzeju visdažādākajās mākslas izpausmes formās.

Šogad festivālā piedalās plašs ārvalstu viesu pulks - 22 dzejnieki no Melnkalnes, Itālijas, Ukrainas, Grieķijas, Turcijas, Čehijas, Polijas, Austrijas, Ungārijas, Baltkrievijas, Kanādas, Japānas, Maķedonijas, Igaunijas, Lietuvas un Vācijas. Autori Rīgā ieradīsies Rīga 2014 projekta "Kaimiņi trokšņo" ietvaros, lai piedalītos gan vairākos kopprojektos, gan individuālos lasījumos. Lai veicinātu dzejas starpkultūru aspektu un dzejnieku savstarpējo sadarbību, daudzi no viesiem Rīgā piedalīsies kopējā atdzejas darbnīcā.

Plašajā pasākumu klāstā šogad iekļauti ļoti daudzu Latvijas dzejnieku lasījumi, vairāki jauno grāmatu atvēršanas pasākumi, nu jau tradicionālais "Latviešu dzejas maratons" 11.septembrī Esplanādē, izstādes, koncerti un ar dzeju saistītas fiziskās aktivitātes, kas dod plašas izvēles iespējas jebkurai gaumei.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu