Vislabākā eksotiskā viesnīca «Kliņģerīte»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

«Apgāds Zvaigzne ABC» laidis klajā britu rakstnieces Deboras Mogahas (Deborah Moggach) romānu «Vislabākā eksotiskā viesnīca «Kliņģerīte»» («The Best Exotic Marigold Hotel») - humorpilna un smieklīga, mānīgi viegli lasāma grāmata, kas uzrunā, šarmē, aizkustina un padara domīgu.

Deboras Mogahas sirsnīgi smalkais romāns «Vislabākā eksotiskā viesnīca «Kliņģerīte»», visticamāk, patiks ikvienam lasītājam – šie ir vārdi, ko par grāmatu var sacīt reti, lielākoties katrs romāns paredzēts kādai noteiktai auditorijai... Filma, kas romānu padarīja pasaulslavenu, visdrīzāk godājama par komēdiju, taču tajā galvenie varoņi ir ieguvuši citus vaibstus, atšķirīgus no romāna. Romāns ir cita pasaule, – daudzšķautņaināka un kaleidoskopiskāka, vērienīgāka varoņu humorpilnajās un arī citās izpausmēs un vienlaikus mulsinoši skarbāka.

Grāmata sākas teju kā situāciju komēdija ar gana melna humora piesitienu, bet strauji uzņem apgriezienus, izvēršoties patiesi interesantā un spraigā vēstījumā, kurā vieta atrodas gan paaudžu konfliktam, gan vairākiem mīlas stāstiem un pat nelielai detektīvintrigai, gan eksotiskas zemes – Indijas aprakstam.

Sižeta «skelets» ir vienkāršs: indiešu izcelsmes ārsts Rāvi Kapurs pēc smagas darbdienas vietējā slimnīcā saņem savdabīgu «dāvaniņu» kašķīga un neciešama večuka personā. Normens ir Rāvi sievastēvs, padzīvojis britu kungs ar niecīgu pensiju, milzu ambīcijām, pretīgiem sadzīves paradumiem un neremdināmu seksuālo apetīti. Pie meitas un znota viņš mēdz viesoties, kad kārtējo reizi ir izmests no veco ļaužu nama – un pēdējā laikā šīm vizītēm ir tendence ieilgt, jo večuks dažu gadu laikā paspējis nokaitināt ne viena vien pansionāta darbiniekus un iemītniekus. Rāvi pažēlojas brālēnam Sonijam, kurš ir «liels vīrs» plaukstošākajā Indijas pilsētā Bengalūru. Abiem vīriem dzimst lieliska biznesa ideja: britu trūcīgie pensionāri par nelielu naudiņu varēs dzīvot burvīgā veco ļaužu namā ar lētu personālu un zemām izmaksām... tur, tālajā, skaistajā un siltajā Bengalūru. Tiek radīti idilliski bukleti, uzrunāti pirmie klienti, un alkās pēc eksotikas, laiskas dzīves un džina ar mango sulu drīz vien uz tālo zemi dodas pirmā vecīšu grupa: Normens, kurš vēlas sastapt kādu īsteni karstu dāmīti, ksenofobe Mjūriela, kura ilgojas pēc sava dēla Kīta, vientuļā Evlina, visu pasauli apceļojušais Einsliju pāris, izbijusi BBC ziņu zvaigzne Dorotija un citi. Karstajā klimatā arī cilvēku jūtas un vēlmes uzbango ar jaunu spēku – izrādās, ka jaunu dzīvi var sākt arī pašā dzīves norietā...

Foto: publicitātes

Rakstnieces mājas lapa www.deborahmoggach.com

Virspusēji lasot, «Vislabākā eksotiskā viesnīca «Kliņģerīte»» iepriecina un izklaidē, bet aiz humora plīvura slēpjas arī brīnišķīgi dziļi izjustas dzīves alkas, jēgas meklējumi un negaidīti risinājumi vispārcilvēciskām problēmām. Grāmata, pie kuras gribēsies atgriezties!

www.zvaigzne.lv

No angļu valodas tulkojusi Alda Vāczemniece.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu