Zviedri nāk ar troksni un dipoņu!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Zviedru kriminālromāni ir sevišķa parādība mūsdienu literatūrā – no citiem tie atšķiras ar īpašu melnumu un biedējošu spriedzi, augstākās kvalitātes zīmi, kuru iedibināja Stīgs Lārsons un turpina vairāki viņa tautieši.

Neticami melni noslēpumi labi situētā sabiedrībā, kuras augšgalā diemžēl bieži vien atrodas cilvēki, kurus speciālisti dēvētu par sociopātiem, novārtā pamesti bērni, bezpajumtnieki un imigranti, kuri lēnām, bet nenovēršami arvien vairāk atsvešinās un zaudē uzticēšanos valstij un tās pārstāvjiem... un noziegumi, kurus pastrādā šis ārēji labklājīgās Zviedrijas raibais iedzīvotāju kopums. Šerminoši, aizraujoši un briesmīgi reālistiski – kā jau labam spriedzes romānam pieklājas!

Nule iznākušais Sillas un Rolfa Berlundu (Cilla and Rolf Börjlind) romāns «Pilnmēness paisums» («Springfloden») ir tieši tāds – spraigs, brīžiem cinisks un pat šausmu skudriņas uzdzenošs trilleris, kura darbība risinās mūsdienu Zviedrijā.

1987. gads. Nūrdkosteras pludmalē pilnmēness paisuma laikā trīs melnā ģērbušies stāvi paveic nežēlīgu slepkavību. Tās upuris ir jauna sieviete, bet slepkavības vienīgais liecinieks – deviņgadīgs zēns. Toreiz lietu nākas slēgt, jo slepkavas nav atrodami, un, kas dīvaini, arī nozieguma upuri neizdodas identificēt.

2011. gads. Policijas augstskolas studente Olīvija Renninga izvēlas pētīt šo neatklāto slepkavības lietu. Materiāli rodami arhīvā, taču lietas toreizējais izmeklētājs Toms Stiltons jau vairākus gadus ir pametis darbu policijā. Kamēr Olīvija meklē Tomu Stiltonu, Stokholmā agresīvi jaunieši piekauj un nogalina bezpajumtniekus, bet kaut kur pilsētas pazemē mazi zēni tiek iesaistīti cage fighting – būra cīņās, kur iespējams gan labi nopelnīt, gan aiziet bojā. Ietekmīgs uzņēmējs pusdieno ar Zviedrijas karali, bet bīstas no pagātnes ēnām. No tālas zemes Stokholmā ierodas cilvēks, kuru pat tuvākie draugi uzskata par mirušu, bet izbijusi eskorta meiča, šobrīd veiksmīga biznesa sieviete, ir gatava uz visu, lai tikai netiktu atmaskota. Olīvijai Renningai nākas ātri aptvert – pagātnes notikumi met garas ēnas šodienā un senās slepkavības izmeklēšana var apdraudēt ne tikai viņu pašu, bet arī citus, turklāt Olīvijai lieti noderētu gudrs padomdevējs. Kur, sasodīts, ir palicis tas Toms Stiltons un kas īsti notika toreiz un šodien? Vai kaut kas no šodien notiekošā ir saistīts ar seno slepkavību? Bet varbūt nekas nav tā, kā izskatās – un tie, kurus Olīvija uzskata par draugiem, patiesībā tikai gaida, lai viņa kļūdītos?

«Pilnmēness paisums»
«Pilnmēness paisums» Foto: publicitātes

Silla un Rolfs Berjlindi ir slaveni zviedru filmu scenāristi – viņi rakstījuši scenārijus seriāliem «Kaps» (Graven) un «Slepkavības» (Morden) un arī filmām par komisāru Martinu Beku. «Pilnmēness paisums» ir viņu pirmais romāns un tas izdots jau vairāk nekā 20 valstīs.

No zviedru valodas tulkojusi Inga Grezmane.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu