Iznākusi monogrāfija par Marku Rotko (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

«Apgāds Zvaigzne ABC» laidis klajā franču akadēmiķes Dr. Annijas Koenas-Solalas (Annie Cohen-Solal) monogrāfiju «Marks Rotko», kas veltīta pasaulē pazīstamajam māksliniekam.

Gleznotāja saknes ir meklējamas Dvinskā – tagadējā Daugavpilī. Lai gan kopš Marka Rotko mākslas centra atvēršanas Daugavpilī mākslinieka vārds plašsaziņas līdzekļos izskanējis visai bieži, latviešu valodā joprojām trūkst objektīva, zinātniska, saistoši lasāma, bet ne «dzelteni» iekrāsota darba par viņa dzīvi, personību un daiļradi. Paradoksālā kārtā, lepojoties ar Rotko, vairums latviešu par viņu zina ārkārtīgi maz. Kā uzsver Latvijas Institūta direktore Kārina Pētersone: «Milzīga nozīme Latvijas redzamībai uz pasaules kartes ir Daugavpilī izveidotajam Marka Rotko mākslas centram. Viņa bērnu atvēlētie Rotko mākslas darbi brīnišķīgā veidā ļauj māksliniekam simboliski atgriezties dzimtenē. Taču, lai Latvijas cilvēki kopumā pieņemtu Marku Rotko kā sev piederīgu personību un sāktu ar viņu lepoties, vēl ir jāpieliek lielas pūles. Annijas Koenas-Solalas grāmatas tulkojums latviešu valodā mazina šo uztveres plaisu un ļauj iejusties viņa dzīvesstāstā, ģimenes vēsturē un savrupajā mākslas ceļā.»

Grāmatā autore apraksta Latgales ebreju zēna sarežģīto ceļu no imigranta līdz atzītam māksliniekam, īpaši aplūkojot arī Dvinskas perioda lomu viņa personības un mākslas veidošanās procesā. Koena-Solala pievēršas mākslinieka veikumam 20. gadsimta kultūras kontekstā un mēģina atbildēt uz vairākiem būtiskiem jautājumiem – ko Rotko nozīmēja Dvinskas periods? Kā tas ietekmēja jaunā zēna personības veidošanos? Grāmatas mērķis ir atklāt Rotko kā mākslinieku, zinātnieku, intelektuāli un pasniedzēju, kā arī palīdzēt apzināties viņu kā daļu ne vien no pasaules, bet arī no Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma. Koenas-Solalas monogrāfija ir neparasts Rotko portrets, kas atklāj viņa sarežģīto dzīvesstāstu – centienus integrēties amerikāņu sabiedrībā, sava ceļa meklējumus, protestu pret mākslas komercializāciju, alkas pēc stabilitātes un vienlaikus bailes no pārlieku ērtas dzīves, finanšu grūtības, depresiju un, visbeidzot, traģisko dzīves noslēgumu.

«Marks Rotko»
«Marks Rotko» Foto: publicitātes

Bagātīgo izziņas materiālu papildina krāsainas Rotko darbu reprodukcijas un melnbaltas ilustrācijas – fotogrāfijas, kartes u.c. Grāmata paredzēta mākslas interesentiem, izcilu personību biogrāfiju lasītājiem, ikvienam skolēnam un studentam, kurš interesējas par kultūrvēsturiskiem procesiem un Rotko daiļradi.

www.zvaigzne.lv

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu