88 gadu vecumā miris augstu novērtētais vācu rakstnieks Zigrīds Lencs (6)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP /LETA

88 gadu vecumā miris augsti novērtētais vācu rakstnieks Zigfrīds Lencs (Siegfried Lenz), kuram piedēvē palīdzēšanu Vācijai samierināties ar vēsturisko mantojumu pēc Otrā pasaules kara, otrdien paziņoja izdevniecība «Hoffmann und Campe». Lencs saņēmis valsts prestižākos apbalvojumus par romāniem «Deutschstunde» («Vācu valodas stunda») un «Brot und Spiele» («Maizi un izpriecas»), kā arī citiem vairākās valodās tulkotiem darbiem.

Izdevniecība ierindoja Lencu «starp nozīmīgākajiem un lasītākajiem rakstniekiem vācu literatūrā».

Lencs bija aktīvs sava laika radošās inteliģences pārstāvis. Viņš iesaistījās kaismīgās diskusijās ar saviem laikabiedriem, kuru vidū bija Nobela prēmijas laureāts Ginters Grass un holokaustā izdzīvojušais Pauls Celans.

Viņš bija «mākslinieks, kurš rakstīšanu uzskatīja par morālu pienākumu un iesaistījās pasaules notikumos», norāda «Hoffmann und Campe», kas 50 gadu garumā izdeva Lenca darbus.

1968. gadā publicētajā romānā «Deutschstunde» stāstīts par to, kā nacistiskā ideoloģija saindēja vācu kultūru.

1926. gadā dzimušais Lencs tika iesaukts nacistiskajā armijā, taču 1945. gada aprīlī dezertēja. Neilgu laiku viņš bija karagūsteknis, taču pēc tam Hamburgā uzsāka filozofijas un literatūras studijas.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu