Nobela prēmiju literatūrā ieguvis franču rakstnieks Patriks Modiano (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nobela prēmiju literatūrā šogad ieguvis franču rakstnieks Patriks Modiano (Patrizio Modiano), kurš savos darbos bieži pievērsies Otrā pasaules kara un 40.gadu tēmām.

Prēmija pasniegta «par atmiņu mākslu, ar kuru viņš atmodināja visneaptveramākos cilvēku likteņus un atklāja okupācijas dzīvotni», paziņoja Zviedrijas akadēmija.

«Viņš sarakstījis vairākas grāmatas, kas atbalsojas viena otrā. Tās vēsta par atmiņu, identitāti un tiekšanos,» sacīja akadēmijas sekretārs Pēters Englunds.

Modiano ir 11.francūzis, kas saņēmis prestižo apbalvojumu.

Modiano dzimis 1945.gadā. Literārajā pasaulē viņu ieveda romāna «Zazie dans le métro» («Zazī un metro») autors Reimons Keno.

Modiano pirmais romāns «La Place de l’Étoile» iznāca 1968.gadā. 2010.gadā tas tika apbalvots ar vācu radiostacijas SWR balvu, raksturojot to kā vienu no svarīgākajiem postholokausta literārajiem darbiem.

Tulkojums vācu valodā iznāca 42 gadus pēc grāmatas iznākšanas, jo tajā aprakstīti strīdīgi temati un satīriskā manierē lietoti antisemītiski izteikumi.

Modiano saņēmis prestižas literatūras balvas, tai skaitā Gonkūra balvu par 1978.gada romānu «Rue des boutiques obscures».

70.gados Modiano piedalījās scenārija rakstīšanā filmai «Lacombe Lucien» par francūžiem, kuri okupācijas laikā sadarbojās ar nacistiem.

Modiano mitinās Parīzē. Viņš izvairās no mediju uzmanības un reti piekrīt intervijām, vēsta britu laikraksts «The Guardian».

Modiano saņems prēmiju astoņu miljonu Zviedrijas kronu (878 000 eiro) apmērā.

Prēmija tiks pasniegta svinīgā ceremonijā Stokholmā 10.decembrī - zviedru filantropa un dinamīta izgudrotāja Alfrēda Nobela nāves gadadienā.

Pagājušogad Nobela prēmiju literatūrā ieguva kanādiešu rakstniece Alise Manro.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu