Laureāts kritizē amerikāņu autoru piesaistīšanu Bukera prēmijai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Divkārtējais Bukera prēmijas laureāts no Austrālijas Pīters Kerijs (Peter Carey) kritizējis lēmumu atļaut uz apbalvojumu kandidēt amerikāņu rakstniekiem. Šogad Bukera prēmijas nomināciju īsajā sarakstā iekļuvuši divi amerikāņi.

«Britu sadraudzības valstīs pastāv sava kultūra, kas ir atšķirīga. Man nešķiet, ka ASV būtu tās daļa,» 71 gadu vecais Kerijs sacīja britu laikrakstam «The Guardian».

Sākot ar 2014. gadu, konkursam var iesniegt visus darbus, kas sarakstīti angļu valodā un izdoti Lielbritānijā. Pirms tam prestižajai literatūras godalgai varēja pieteikties tikai autori no Lielbritānijas, Īrijas un Britu sadraudzības valstīm.

Tādā veidā gribēts bukera prēmiju padarīt par ievērojamāko literatūras balvu angļu valodā sarakstītiem darbiem. «Man grūti iedomāties, ka Pulicera vai ASV Nacionālā grāmatu balva jebkad tiks atvērta britiem vai austrāliešiem. Nekas tāds nenotiks,» ir pārliecināts Kerijs.

Uzvarētājs iegūs prēmiju 50 000 sterliņu mārciņu (63 230 eiro) apmērā, turklāt uzvara parasti nes ievērojamu kāpumu darbu pārdošanā un palīdz iegūt lasītājus visā pasaulē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu