Uzzini visu par evolucionāro apgaismību (7)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

«Apgāds Zvaigzne ABC» laidis klajā viena no nozīmīgākajiem mūsdienu garīgajiem meklētājiem, Endrū Koena (Andrew Cohen) grāmatu «Evolucionārā apgaismība» (Evolutionary Enlightenment) ar Jura Rubeņa un Dīpaka Čopras priekšvārdiem.

«Kādēļ daži no mums meklē augstākas patiesības? Kādēļ noteikti cilvēki brīžiem pat akli, neprātīgi un kaismīgi tiecas pārvarēt savas robežas? Kādēļ mēs dažreiz skaidri izjūtam vēlēšanos pilnveidot sevi ne tikai personisku iemeslu, bet gan kādu augstāku mērķu dēļ?» ar šādiem jautājumiem grāmatu iesāk Endrū Koens. Un tālāk pats arī atbild, ka eksistē kāda maiga vibrācija, garīgs impulss visiem kopā sasniegt augstāku apziņas līmeni.

Mēs dzimstam un mirstam jau iepriekš eksistējošā kultūras kontekstā, kuru pat neiedomājamies definēt. Mēs lielākoties darām to pašu, ko visi citi. Tomēr, lai varētu rasties kas jauns, ir nepieciešami cilvēki, kuri atmodušies pārliecībai, ka nākamais solis patiešām jāsper, un tieši mēs esam tie, kam tas jādara! Lai spētu kaut ko mainīt, nepieciešama drosme un garīga uzticēšanās sev, savai patībai. E. Koens lasītājus iedrošina meklēt aiz pazīstamās teritorijas robežām un atmodināt sevī evolucionāro impulsu: «Nebaidies, tev ir sava noteikta vieta. Viss Kosmosā savā starpā sadarbojas, lai tu varētu būt šeit, šajā brīdī, un lai tu pamostos.»

«Evolucionārā apgaismība»
«Evolucionārā apgaismība» Foto: publicitātes

Attīstība ir dabiska cilvēka tendence. To var salīdzināt ar bērna augšanu, kurš iet cauri visām attīstības stadijām. Turklāt attīstoties bērniem nekas nav jāzaudē šodien, lai varētu pieredzēt izaugsmi rītdien. Viņi ir laimīgi būt tie, kas ir, un tajā pašā laikā dziļākā līmenī viņos jau atklājas kaut kas no izaugsmes nākamās pakāpes. Pieaugušie nezin kāpēc šo sajūtu pazaudē. Endrū Koens savā grāmatā māca atjaunot saikni ar šo evolucionāro impulsu.

Autors uzskaita un analizē piecus evolucionārās apgaismības pamatprincipus. Tie ir: nodoma skaidrība, gribasspēks, gatavība sastapt visu un ne no kā nevairīties, procesa perspektīva un kosmiskā sirdsapziņa.

Ar šiem pieciem pamatprincipiem pietiek, lai mainītu pasauli. Varbūt šķiet, ka visi tā vien runā par pasaules mainīšanu, bet reāli nekas nemainās. Taču tas ir aplams spriedums. Pasaule nevar nemainīties! Kosmiskais plāns vienmēr ir bijis evolucionārs. Mēs, protams, varam izvēlēties būt akli un to neredzēt vai pat nostāties pret to. Tikai tad jāatceras, ka mēs nebūt neesam nepieciešami, lai dievišķais plāns īstenotos, tomēr mēs varam tam ļaut īstenoties caur mums. Tā ir izvēle, ko tēlaini un gudri piedāvā Endrū Koens savā grāmatā.

Juris Rubenis: ««Evolucionārā apgaismība» ir iedvesmojoša un izaicinoša grāmata, apskaidrots skats uz universālo mistisko tradīciju jeb mūžīgās gudrības tradīciju. Tā izraisa daudz dziļu pārdomu un mudina katru izvērtēt savu garīgo meklējumu vēsturi. Arī tie teikumi, kas mūs pārsteigs, sašūpos līdzšinējo priekšstatu pamatus vai raisīs iebildumus, var būt ļoti noderīgi, lai, tos pārdomājot un mēģinot saprast, varētu noskaidrot: kā īsti šo tēmu uztveru, saprotu vai esmu pieredzējis es?»

Endrū Koens (Andrew Cohen) ir viens no nozīmīgākajiem mūsdienu garīgajiem meklētājiem, vairāku grāmatu autors, starptautiski atzīts garīgais skolotājs, kulturāls mistiķis, starptautiskās bezpeļņas organizācijas «EnlightenNext» un tāda paša nosaukuma žurnāla dibinātājs un galvenais redaktors. Pēdējo četrpadsmit gadu laikā Koens ir apceļojis pasauli, sniegdams publiskas lekcijas un vadīdams intensīvus retrītus. Viņa raksti, mācība un pastāvīgie dialogi ar vadošiem filozofiem, zinātniekiem un mistiķiem ir padarījuši viņu par vienu no evolucionārā garīguma vadošajām balsīm.

www.zvaigzne.lv

www.facebook.com/andrewzcohen





Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu