«Neputns» izdod pasaules bestselleru «Septiņas dienas mākslas pasaulē»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rakstnieces un mākslas socioloģes Sāras Torntones (Sarah Thornton) grāmata «Septiņas dienas mākslas pasaulē» (Seven Days in the Art World) aizraujošā veidā atklāj mūsdienu mākslas pasauli. Torntone teikusi, ka vēlējās uzrakstīt grāmatu, kāda viņai pietrūka, kad pati bija mākslas vēstures studente. Šobrīd «Septiņas dienas mākslas pasaulē» lasāma septiņpadsmit valodās, kā mācību literatūra tiek izmantota vairākas universitātēs, un ne velti The New York Times to atzinis par vienu no labākajām grāmatām par laikmetīgo mākslu.

Sāra Torntone grāmatā, kas ietver vairāk nekā četrus gadus ilgu izpētes darbu, mēģinājusi atklāt mākslas pasaules dziļākās sociālās struktūras. Katra no septiņām nodaļām – «Izsole», «Kritikas grupas nodarbība», «Gadatirgus», «Balva», «Žurnāls», «Mākslinieka darbnīcas apmeklējums» un «Biennāle» – ir viena diena vienas institūcijas dzīvē. «Katrā no «dienām» tiek atlobīta konkrētās institūcijas virskārta, atsedzot hierarhiju, galvenos spēlētājus un viņu ieradumus, cerības, netikumus un savstarpējās attiecības. Kolekcionāru, mākslas dīleru, kuratoru, mākslinieku, mākslas studentu, galeristu un izsoļu namu darbinieku citāti sapludināti dokumentālam romānam pietuvinātā formā, uzburot izteiktu klātbūtnes sajūtu,» raksta mākslas vēstures studente Elīna Sproģe (Elīnas Sproģes interviju ar Sāru Torntoni lasiet www.arterritory.com).

www.arterritory.com

«Septiņas dienas mākslas pasaulē»
«Septiņas dienas mākslas pasaulē» Foto: publicitātes

Pirmā nodaļa «Izsole» ir sīks pārskats par Christie’s vakara izsoli Ņujorkas Rokfellera centrā. Nodaļa «Kritikas grupas nodarbība» aplūko leģendāru Kalifornijas Mākslas institūta (CalArts) semināru. Nodaļas «Gadatirgus» darbība risinās Šveicē, atklājot Art Basel. Ceturtajā nodaļā «Balva» ir aplūkota Lielbritānijas Tērnera balva dienā, kad žūrija pieņem lēmumu, kurš no četriem izvēlētajiem māksliniekiem iegūs galveno balvu. Nodaļā «Žurnāls» no dažādiem skatpunktiem aplūkoti ar mākslas kritikas funkcijām un neatkarību saistīti jautājumi. «Mākslinieka darbnīcas apmeklējums» galvenais varonis ir mākslinieks Takasi Murakami, savukārt pēdējā nodaļa «Biennāle» norisinās Venēcijā.

Sāra Torntone studējusi mākslas vēsturi un socioloģiju. Par laikmetīgo mākslu rakstījusi tādiem izdevumiem kā The Economist, Artforum, The Guardian, The New Yorker, regulāri piedalās diskusijās, kā arī sniedz lekcijas muzejos, universitātēs u. c.

No angļu valodas tulkojis Mārtiņš Zelmenis

twitter.com/apgadsNeputns

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu