Radusies iespēja nokļūt pasaulē bez pieaugušajiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Vai kādreiz bērnībā lasīji jauko grāmatiņu «Palle viens pats pasaulē»? Puisēns Palle kādu rītu pamostas gluži viens – tieši tādu vēlēšanos viņš dusmīgi izteicis iepriekšējā vakarā pirms aizmigšanas. Nekur vairs nav atrodami vecāki, nav pieaugušo, nav arī bērnu. Pallem ir vaļā visa pasaule... bet vai šī pasaule maz ir tas, ko Palle tagad grib? Situāciju, kas mazliet līdzīga šai, lasītājam piedāvā amerikāņu rakstnieka Maikla Grānta (Michael Grant) jauniešu trilleris «Prom» (Gone), ko izdod «Apgāds Zvaigzne ABC».

Kādu dienu gluži parastā Amerikas mazpilsētā, gluži parastā skolā, gluži parastas mācību stundas vidū klases acu priekšā pazūd skolotāja. Gluži vienkārši izčib gaisā! Skolēni izbrīnījušies konstatē, ka kaut kas līdzīgs norisinājies arī blakus klasē, arī citās klasēs, visā skolā... Beigu beigās izrādās, ka visā pilsētiņā vairs nav neviena, kurš būtu vecāks par piecpadsmit gadiem. Visi pārējie gluži vienkārši ir ... prom. Skolotāji, ārsti, vecāki, policisti... visi prom. Bērni ir atstāti savā vaļā. Kas var būt labāks par pasauli bez pieaugušajiem! Brīvība iet, kurp vien vēlies, darīt, ko vēlies, ēst, ko un cik vēlies – un vairs nekādas skolas, nekādu pamācību, norādījumu un ierobežojumu!

Taču... cik ilgi savā vaļā spēs izdzīvot sabiedrība, kurā vecākajiem ir nieka četrpadsmit gadu? Jau drīzumā bērni ir spiesti konstatēt, ka viņiem draud bads. Pamazām šajā savdabīgajā sabiedrībā veidojas kopienas un kliķes, kas atdarina pieaugušo pasaules negatīvākos aspektus. Kontroli savās rokās pārņem huligāniskākie jaunieši. Gaisā virmo arī neizskaidrojamais, noslēpumainais: ar dzīvniekiem notiek mutācijas, bērniem šķiet, ka viņiem uzglūn kāda pārdabiska būtne, un savādi mainās arī paši pusaudži. Viņiem attīstās jauni talanti – neiedomājamas, bīstamas spējas –, kas pieņemas spēkā ar katru dienu. Tā ir biedējoša jauna pasaule. Izveidojas divas pretējas nometnes, un karš ir nenovēršams. Turklāt visi, kas sasniedz liktenīgo piecpadsmit gadu vecumu, arī pazūd nekurienē – prom.

"Prom"
"Prom" Foto: publicitātes

«Ja Stīvens Kings būtu sarakstījis «Mušu valdnieku», tas līdzinātos šai grāmatai,» raksta izdevums VOYA. «Prom» ir romāns, ko ar aizrautību lasīs gan trilleru un zinātniskās fantastikas darbu cienītāji, gan tie lasītāji, kuriem patīk tēlu darbības psiholoģiskā analīze neparastos, no mums pazīstamās realitātes pilnīgi atšķirīgos apstākļos. Trilleris «Prom» ļauj ieskatīties tādu cilvēku psiholoģiskajā portretējumā, kuriem pēkšņi pirms brieduma sasniegšanas tiek noņemti visi «rāmji», robežas un likumi. (Vai esi padomājis, ko tu darītu, ja visi par tevi vecākie cilvēki vienā jaukā dienā pēkšņi būtu... prom?)

www.zvaigzne.lv

No angļu valodas tulkojusi Ina Strautniece.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu