Latviski klajā nāk krāšņākais Žila Verna izdevums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kurš gan bērnībā un jaunībā nav lasījis nepārspējamā franču rakstnieka fantasta Žila Verna (Jules Verne) brīnišķīgos romānus? Mūsdienu pusaudži gan bieži vien rauc degunu par vecajiem grāmatu izdevumiem, jo tie parasti ir pārlieku askētiski noformēti un neraisa tūlītējas asociācijas ar interesantu lasāmvielu. Tā notiek visā pasaulē, un tieši tāpēc grāmatu izdevēji cenšas arī klasikas darbus padarīt interesantākus tieši jauniešiem. Tikko iznākušais Žila Verna romāna «Astoņdesmit dienās ap zemeslodi» izdevums ir lielisks piemērs tam, kā klasikas darbu padarīt aizraujošāku, izvēloties īpaši tam domātas ilustrācijas, informē «Apgādā Zvaigzne ABC».

Grāmatu ilustrējis pasaulslavenais austrāliešu mākslinieks Roberts Ingpens, daudzu starptautisku apbalvojumu, to skaitā Hansa Kristiana Andersena medaļas un Austrālijas Ordeņa laureāts un vairāk nekā 100 grāmatu ilustrāciju autors. Grāmatu krāšņo vairāk nekā 70 krāsainas ilustrācijas, kuras attēlo Fileasa Foga ceļojumu pāri pasaulei, – turklāt tās izskatās noslēpumaini senlaicīgas un rada iespaidu, ka lasītājs kopā ar varoņiem ir pārcēlies uz tiem laikiem, kad ceļošana notika tikai pa zemi un ūdeni.

Bet tiem, kas vēl tikai lasīs ievērojamā franču autora romānu, atgādināsim, ka «Astoņdesmit dienās ap zemeslodi» stāsta par derībām, kurās angļu džentlmenis Fileass Fogs kopā ar savu kalpotāju Āķi apņemas 80 dienās apbraukt apkārt zemeslodei un atgriezties izejas punktā. Pārvietojoties ar tvaikoni, vilcienu, burinieku, kamanām un pat ziloni – turklāt līdzi ņemot vien nelielu ceļasomu –, Fileass Fogs ir apņēmības pilns derībās uzvarēt. Taču viņš kopā ar karstasinīgo Āķi tiek ierauts arvien jaunos piedzīvojumos: bezbailīgie ceļabiedri nonāk apšaudē ar indiāņiem, izvairās no apcietinājuma, pārdzīvo viesuļvētru un izglābj indiešu atraitni no sārta – un tā ir tikai daļa no visiem pārbaudījumiem, ar ko viņiem nākas sastapties. Turklāt ceļotājiem pa pēdām dzenas neatlaidīgais Skotlendjarda detektīvs Fikss, kas kļūdaini domā, ka Fogs ir aplaupījis Anglijas banku.

«Astoņdesmit dienās ap zemeslodi»
«Astoņdesmit dienās ap zemeslodi» Foto: publicitātes

Humora un aizrautības pilnais romāns «Astoņdesmit dienās ap zemeslodi» vienmēr ir pelnīti bijis populārākais Žila Verna darbs, un šis greznais izdevums palīdzēs arī jauniešiem izbaudīt Fileasa Foga, Āķa un Fiksa dēkas.

No franču valodas tulkojis Andrejs Upīts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu