Rīgā 19. reizi norisināsies festivāls «Prozas lasījumi»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

No 2. decembra līdz 7. decembrim Rīgā norisināsies literatūras festivāls «Prozas lasījumi 2014», kas pulcēs gan lasītāju iecienītus Latvijas rakstniekus, gan jaunos autorus, gan arī īpašus ārvalstu viesus, informē Latvijas Literatūras centrā. Literāti ar jaunākajiem prozas darbu un tulkojumu lasījumiem uzstāsies dažādās Rīgas vietās - kafejnīcās, izstāžu galerijās, koncertzālēs un citur. Katru priekšnesumu vērtēs nozares profesionāļu un alternatīvā žūrija, veiksmīgāko jaundarbu autoriem festivāla noslēgumā piešķirot balvas.

Sešās festivāla dienās notiks desmit pasākumi. Līdztekus pazīstamu Latvijas autoru priekšlasījumiem norisināsies arī divi ārvalstu viesiem veltīti pasākumi Gaismas pils telpās, kā arī Latvijas Rakstnieku savienības paspārnē esošās kultūras programmas «Literārā akadēmija» jauno literātu lasījumi. Festivālā būs padomāts par atsevišķu pasākumu jaunajiem prozas lasītājiem un tiem, kas vēl aizvien «jūt sevī bērnu».

Festivālu 2.decembrī plkst.18 koka ēku renovācijas centrā «Koka Rīga» atklās rakstnieku Noras Ikstenas, Māras Zālītes, Arvja Kolmaņa, Aivara Eipura un Kurzemes prozas lasījumu laureāta lasījumi. «Kurzemes prozas lasījumu» konkursā jau piekto gadu tika aicināti piedalīties Kurzemes reģiona prozas darbu autori. To lasījumi norisināsies 29. novembrī Ventspilī. Šī gada konkursa uzvarētāji piedalīsies divos festivāla «Prozas lasījumi» pasākumos Rīgā.

Festivāla vadmotīvu šogad veido scenogrāfa Uģa Bērziņa izstrādātā vizuālā identitāte, kurā proza ieguvusi fiziskas vietas veidolu. Proza kā iztēlota pasaule pieprasa citus spēles, uzvedības un domāšanas noteikumus, kuru robežas noteiks katrs nākamais autors. Katrs prozas lasījumu pasākums būs kā pieturas punkts ceļā uz šo nosacīto pasauli.

Vairāk par visiem festivāla pasākumiem iespējams uzzināt festivāla mājaslapā «www.prozaslasijumi.lv» un sociālajos medijos.

www.prozaslasijumi.lv

Žūrijā šogad darbosies literatūrzinātniece un Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Ieva Kalniņa, tulkotāja, žurnāliste un redaktore Ieva Lešinska-Geibere, dzejnieks, tulkotājs un literatūras žurnāla «Latvju Teksti» redaktors Guntars Godiņš, publicists, filozofs, rakstnieks, tulkotājs un interneta žurnāla «Satori.lv» galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins, kā arī Latvijas Literatūras centra direktors Jānis Oga. Paralēli profesionālajai žūrijai autorus vērtēs arī alternatīvā žūrija - LU Humanitāro zinātņu fakultātes otrā un trešā kursa baltu filoloģijas-literatūrzinātnes studenti.

Festivāls «Prozas lasījumi» kopš 1995. gada notiek decembra sākumā. Tas ir ikgadējs pasākums, kurš no neliela lasījumu vakara Andreja Upīša dzimšanas dienas atcerei ir pārtapis vairāku dienu prozas festivālā, kura laikā dažādos pasākumos ar savu jaunāko darbu vai to fragmentu lasījumiem uzstājas dažādu paaudžu Latvijas rakstnieki un viesautori no visas pasaules. «Prozas lasījumi» laika gaitā kļuvuši par radošu tikšanās vietu autoriem un lasītājiem, kā arī nozīmīgu atskaites punktu pašmāju rakstniecībā, ļaujot apzināties nozares nepārtrauktu attīstību un aktualitāti Latvijas kultūrtelpā.

Festivālu organizē Latvijas Literatūras centrs ar Rīgas domes un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Ieejas visos pasākumos būs bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu