Nora Ikstena velta grāmatu māksliniecei Edītei Pauls-Vīgnerei

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgāda «Mansards» izdotā grāmata «Runā manis vainadziņš» ir rakstnieces Noras Ikstenas veltījums māksliniecei Edītei Pauls-Vīgnerei jubilejā. Grāmatu veido Noras Ikstenas esejas un Edītes Pauls-Vīgneres darbi no izstādes «Vainagi» (fotomākslinieks Armands Lācis).

«Dzīves vainags», «Bērnības vainags», «Jaunas dienas vaiņagā», «Vainags skolotājiem», «Vainags tēvam», «Lauru vainagi», «Ēnu vainags», «Sēru vainags. Ulis», «Mīlestības vainags», «Laikmeta vainags», «Tradīcijas vainags», «Dabas vainags» un citas esejas stāsta gan par unikālo vainagu kolekciju, gan par mākslinieces radošās un personiskās dzīves skaistajiem un skumjajiem brīžiem.

Edīte Pauls-Vīgnere ir Latvijas mākslas dzīvē īpaša personība. Viņas darbi guvuši gan speciālistu, gan skatītāju simpātijas un profesionāli augstvērtīgu novērtējumu, jau sākot ar 1967. gadu, kad mākslinieces darbi pirmo reizi sāk parādīties izstādēs. Mākslinieces darbi kopš tā laika bijuši skatāmi neskaitāmās izstādēs Latvijā un ārzemēs. Viņa piedalījusies starptautiskās izstādēs un simpozijos, viņas darbi pārstāvējuši Latviju ārzemēs reprezentācijas skatēs un saņēmuši atzinību (tai skaitā 2. vieta Lietišķās mākslas kvadrienālē Erfurtē, Vācijā (1974), 2. vieta Starptautiskajā Lodzas triennālē Polijā (1975), Grand Prix 5. Baltijas Lietišķās mākslas triennālē Tallinā, Igaunijā (1990), divi diplomi Starptautiskajā tekstilmākslas biennālē «No Lozannas līdz Pekinai» Pekinā, Ķīnā (2002), diploms starptautiskajā tekstilmākslas izstādē «Labā un kreisā puse» Kauņā, Lietuvā (2003) u. c.). Māksliniecei bijušas vairākas lielas personālizstādes ārvalstīs, kur viņas darbi izpelnījušies apbrīnu un augstu novērtējumu: Maskavā (Krievijā), Olborgā (Dānijā), Tallinā (Igaunijā), Drammenē (Norvēģijā), Prāgā (Čehijas Republikā) un citur.

«Runā manis vainadziņš»
«Runā manis vainadziņš» Foto: publicitātes

Mākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres 75 gadu jubilejas izstāde «Vainagi» no 2014. gada 8. oktobra līdz 15. novembrim apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Izstādi veidoja laikmetīgas galvas rotas, vainagi, cepures, tiāras un diadēmas, kuru kopējais skaits ir atbilstošs mākslinieces mūža gadiem — 75. Darbs pie kolekcijas uzsākts 2013. gada aprīlī un ritējis improvizācijas veidā. Tās radīšanu iedvesmojuši cilvēki, notikumi, kāda fajansa vai stikla pērlīte, auduma gabaliņš, zelta vai sudraba pavediens. Darbu raksturi ir dažādi, tāpat kā to izgatavošanas tehnika, materiāli un nosaukumi — Dons, Džemma, Maestro, Maidans, Līgo, Kameja, Zīle.

Gan izstāde, gan grāmata ir veltījums mākslinieka mūžam – pacietībai, iedvesmai, talantam un dievišķajai radošajai enerģijai.

www.apgadsmansards.lv

Grāmata izdota ar Rīgas domes atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu