Pasaulslavenā triloģija tiek izdota arī Latvijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kad jaunā somu rakstniece Salla Simuka (Salla Simukka) sarakstīja savu «Sniegbaltītes triloģiju», pat pēc grandiozajiem panākumiem Somijas lasītāju vidē viņai pat prātā nenāca, ka romāni «Sārta kā asins» («Punainen kuin veri»), «Balta kā sniegs» un «Melna kā ogle» gūs tādus panākumus pasaulē!

Gada laikā tiesības to izdošanai iegādājušās jau vairāk nekā 40 valstis, un to skaits turpina pieaugt. Sallu Simuku dēvē par Stīga Lārsona tradīcijas turpinātāju, viņas romānus pielīdzina Millennium sāgai un Jū Nesbē darbiem, taču jāatzīst, ka somu rakstniecei tomēr piemīt pašai savs rokraksts.

www.zvaigzne.lv

Viņas triloģijas galvenā varone ir Lumiki Andersone, ļoti jauna meitene, kura nav nedz žurnāliste, nedz detektīve. Lumiki ir parasta meitene ar asu prātu, smagām bērnības atmiņām un nerimtīgu zinātkāri. Jā, un atšķirībā no vairuma mūsdienu cilvēku Lumiki, ieraudzījusi kaut ko nepareizu vai pat tikai neparastu, nespēj vienkārši paiet garām un izlikties, ka tas uz viņu neattiecas. Tieši šī izzūdošā spēja iejaukties īstajā brīdī, palīdzēt, padot roku slīcējam, šķiet, ir viena no īpašībām, kas atšķir Lumiki no citu romānu varoņiem un nodrošina nedalītu lasītāju sajūsmu un uzmanību. Lumiki sevī iemieso to gandrīz izzudušo laiku, kad cilvēki apstājās, ieraugot uz ielas raudošu bērnu, apstājās, lai palīdzētu. Lai gan mēs dzīvojam pasaulē, kur sen jau ierasts iet garām pakritušajiem, nosalušajiem un citām neērtības sagādājošām cilvēciskām būtnēm, izskatās, ka sirds dziļumos tomēr esam sākuši apzināties, ka vienaldzība nav īstais veids, kā pasauli padarīt labāku. Tā nu nerimtīgā Lumiki ieradusies arī pie latviešu lasītājiem – un romāna nākamās grāmatas būs iespējams iegādāties jau decembrī un janvārī! Kirkus Review raksta: «Sallas Simukas triloģija pārliecinoši iekaro vietu līdzās labākajiem skandināvu trilleriem. Lumiki tiek dēvēta par Līsbetas Salanderes līdzinieci, tomēr dziļi dvēselē viņa ir Smillas jaunkundze. Trausla sniegpārsla, kas nebīstas ledaina asuma.»

«Sārta kā asins»
«Sārta kā asins» Foto: publicitātes

«Sārta kā asins» ir triloģijas pirmā grāmata. Lumiki, kura nav nedz sārta kā asins, nedz balta kā sniegs vai melna kā ogle, nejauši kļūst par liecinieci kādai grūti izskaidrojamai spēlītei. Kāds uzlauž viņas datoru, izseko, mēģina nolaupīt – un Lumiki steidzami ir jāizdomā lielisks glābšanās plāns. Ar draugu palīdzību tāds top, bet īstenot to nākas pašai Lumiki. Jā, pat tad, ja tas nozīmē pārtapšanu brīnum skaistā Sniegbaltītē un slepenu ielavīšanos narkotiku karaļa ballē...

No somu valodas tulkojusi Anete Kona.

Romāns izdots ar FILI atbalstu.

Rakstnieces Facebook lapa

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu