Velbeka jaunais romāns būs par musulmaņu dominanci Francijā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Franču rakstnieks Mišels Velbeks (Michel Houellebecq) paziņojis par provokatīva romāna izdošanu, kurā nākotnes Francijā pie varas nākusi musulmaņu partija. Romāna darbība norisinās 2022. gadā, kad beigām tuvojas pašreizējā Francijas prezidenta Fransuā Olanda prezidentūras otrais termiņš. Prezidenta vēlēšanās cīnās galēji labējā Nacionālā fronte un Musulmaņu brālība.

Musulmaņu brālība uzvar vēlēšanās pēc apvienošanās ar sociālistiem un centristiem. Tās pārstāvis kļūst par prezidentu, izraisot nemierus Francijā.

Velbeka jaunākais romāns iznāks nākamā gada janvārī, vēsta žurnāls «Les Inrocks».

Romāna galvenais varonis ir tipisks Velbeka grāmatu tēls - 44 gadus vecais universitātes pasniedzējs Fransuā, kurš bieži izmanto prostitūtu pakalpojumus un nespēj nodibināt attiecības ar sava vecuma sievietēm. Vīlies savā līdzšinējā dzīvē, viņš apsver pievēršanos islāmam.

Fransuā lēmums tiks atklāts 7. janvārī, kad iznāks 58 gadus vecā Velbeka jaunākais darbs «Soumission».

2002. gadā Francijas tiesa attaisnoja Velbeku lietā, kurā viņš bija apsūdzēts par rasu naida kurināšanu. Viņš bija nosaucis islāmu par «visstulbāko reliģiju».

Rakstnieks tiesā norādīja, ka neesot naidīgs pret musulmaņiem, taču nicina to reliģiju. Viņš uzskata, ka

kristietība, jūdaisms un islāms esot balstīti uz svētajiem rakstiem, kuri ir «naida pilni teksti».

Paziņojums par Velbeka jaunākās grāmatas iznākšanu rosinājis asas diskusijas tviterī. «Velbeks ieviesis jaunu koncepciju - «troļļu» literatūru. Kā lai mēs pieturamies pie tā, ka nevajag barot «troļļus«?» norāda franču rakstnieks Lorēns Nuness. Viņš atsaucas uz tā dēvētajiem interneta troļļiem, kuri ar provokatīviem izteikumiem cenšas uzkurināt strīdus un pievērst sev uzmanību.

«Velbeka romāns radīs diskusijas par vēl nebijušu tematu - musulmaņiem Francijā,» ar sarkasmu raksta kāda tvitera lietotāja. «Brīnišķīgi, nevaru vien sagaidīt.»

«Soumission» būs jaunākā Velbeka grāmata kopš 2010. gada, kad iznāca «La Carte et le Territoire» («Karte un teritorija»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu