Atzīmēs Jāņa Petera jubileju

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kinoteātrī «Splendid Palace» 22. decembrī ar pasākumu «Reiz jau mēs samaksājām» tiks atzīmēta dzejnieka Jāņa Petera 75 gadu jubileja, pavēstīja projekta pārstāve Kristīne Matīsa. Pasākuma tēma būs «Dzejnieks un kino - Jānis Peters».

Kinovakarā Ziemassvētku ieskaņās bez maksas tiks demonstrētas trīs latviešu kinofilmas ar dzejnieka vārdiem - «Strēlnieku zvaigznājs», «Skumjš stāsts par Keriju» un «Disko ēna».

Ar dzejas un dziesmu vakariem šogad tiek atzīmēta dzejnieka Jāņa Petera 75 gadu jubileja. Šajā pasākumā tiks atkļata vēl viena viņa talanta šķautne, kas saistīta ar kinomākslu. Filmu skatē varēs ieraudzīt cauri laikiem konsekventi noturīgo Petera sociālo stāju un dzejnieka talantu, sola pasākua rīkotāji.

Pagājušā gadsimta 70.gadu beigās un 80.sākumā Latvijas Televīzijas izveidotajā apvienībā «Telefilma Rīga» tapa spilgti muzikālo filmu piemēri - «Skumjš stāsts par Keriju»(1978, scenārija autore Ligita Viduleja, režisors Ansis Bērziņš,) un «Disko ēna» (1980, režisore un scenārija autore Ligita Viduleja), kur Raimonda Paula mūzikā skan Petera dzeja. Muzikālo filmu žanram raksturīgais augstais nosacītības līmenis ļāva netiešā veidā izpaust tā laika nesamierniecisko garu. Filma «Skumjš stāsts par Keriju» 1979. gadā Sopotas festivālā ieguva «Grand Prix». Bet filma «Disko ēna» «Rietumu ideoloģijas un estētikas dēļ» tika aizliegta.

Jura Podnieka dokumentālā filma «Strēlnieku zvaigznājs» (1982) veidota kā režisora paaudzes, trīsdesmitgadnieka, personīgs skatījums uz strēlnieku kustību un caur intervijām ar vēl dzīvajiem strēlniekiem. Tajā laikā un tādā formā filma netika saprasta un akceptēta, tādēļ tai tapa aizkadra teksts, kurā Peters caur savu attieksmi un Čaka dzeju piešķīra filmā redzamajiem notikumiem un veco vīru stāstījumam neapšaubāmu vispārcilvēcisku vērtību.

Latviešu dzejnieks, publicists, sabiedriskais darbinieks un diplomāts Peters dzimis 1939. gada 30. jūnijā Priekulē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu