Vai pakļautie spēj runāt?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgādā «Mansards» iznākusi Gajatri Čakravorti-Spivakas (Gayatri Chakravorty Spivak, 1942) grāmata «Vai pakļautie spēj runāt?» («Can The Subaltern Speak?»), informē izdevēji.

Grāmatas autore Gajatri Čakravorti-Spivaka akcentē: «Vai pakļautie spēj runāt? Kas būtu jādara elitei, lai uzmanītos, turpinot konstruēt pakļautos? Visproblemātiskākais šajā kontekstā šķiet jautājums par «sievieti». Patiešām, ja tu esi nabadzīga, melnādaina un sieviete, tu esi trīskārt pakļauta.»

«Vai pakļautie spēj runāt?»
«Vai pakļautie spēj runāt?» Foto: publicitātes

«Eseju «Vai pakļautie spēj runāt?» Spivaka sarakstīja 1983. gadā kā pamatu lekcijai; tā tika publicēta 1988. gadā. Spivaka to rakstīja no marksisma, feminisma un dekonstrukcijas pozīcijām, taču esejas centrālā ass – atraitņu upurēšanas rituāla lasījums – padarīja tās rezonansi plašāku, nekā pati autore, iespējams, bija gaidījusi. Aizvadītajos trīsdesmit gados Spivakas eseja ir kļuvusi par kanonisku postkoloniālisma studiju tekstu, kuru nav iespējams apiet ne universitāšu kursos, ne teorijas grāmatu apskatos,» skaidro literatūrzinātnieks Pauls Daija.

Grāmatu sērijā Theoria izdots: Rolāns Barts Teksta bauda (2012), Džūdita Batlere Dzimtes nemiers (2012) un Pīters Bērks Kultūru hibriditāte (2013).

www.apgadsmansards.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu