«Costa» literatūras balvu ieguvusi Helēna Makdonalda

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas «Costa» gada grāmatas balva piešķirta Helēnas Makdonaldas (Helen Macdonald) memuāriem «H is for Hawk», kuros viņa stāsta par saviem centieniem pieradināt vistu vanagu, kas palīdzēja viņai cīnīties ar sērām par tēva nāvi. 30 000 sterliņu mārciņu (40 150 eiro) prēmiju piešķir izciliem literāriem darbiem, kuru autori dzīvo Lielbritānijā vai Īrijā.

«H is for Hawk» ir sestā biogrāfija, kas pēdējo desmit gadu laikā ieguvusi «Costa» gada grāmatas nosaukumu.

«Esmu sajūsmināta, pārsteigta un aizkustināta, tas ir fantastiski,» teica Makdonalda. «Esmu ļoti pateicīga žūrijai.»

Makdonalda raksturoja savu darbu kā «mīlestības vēstuli Anglijas laukiem un visam, ko mēs zaudējam vai esam jau pazaudējuši».

«Vairāki cilvēki pēc izlasīšanas izjuta, ka grāmata joprojām ir viņu domās un ka viņi to nekad neaizmirsīs,» teica žūrijas priekšsēdētājs Roberts Heriss. «Visi piekrita, ka tā ir izcili sarakstīta, spēcīga proza, asa kā skalpelis.»

Gada grāmatu izvēlas no «Costa» balvu finālistiem piecās kategorijās. Par labāko prozas darbu tika atzīts Ali Smitas darbs «How to be both», kas sadalīts divās daļās, no kurām katra sākas ar citu galveno varoni.

Literārās debijas kategorijā triumfējis angļu rakstnieces Emmas Hīlijas romāns «Elizabeth is Missing». Tā galvenā varone ir sieviete gados, kura cieš no vecuma plānprātības.

Dzejas balvu saņēma velsiešu skolotājs Džonatans Edvardss par savu pirmo dzejas krājumu «My Family and Other Superheroes».

Savukārt par labāko bērnu grāmatu tika atzīts rakstnieces un žurnālistes Keitas Saundersas darbs «Five Children on the Western Front», kura darbība norisinās Pirmā pasaules kara laikā.

«Costa» gada grāmatas balva pasniegta kopš 1985. gada. 11 reizes to ieguvis prozas kategorijas uzvarētājs, septiņas reizes apbalvots dzejas krājums, bet tikai vienreiz tas izdevies bērnu grāmatai.

«Costa» ir vienīgā lielā britu literārā prēmija, kas tiek piešķirta tikai Lielbritānijā un Īrijā dzīvojošiem rakstniekiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu