«Papīra sapņi» – Rūtas Šepetis jaunais romāns

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pirms dažiem gadiem furoru pasaulē sacēla lietuviešu izcelsmes amerikāņu rakstnieces Rūtas Šepetis (Ruta Sepetys) pirmā grāmata – romāns «Starp pelēkiem toņiem». Tas vēstīja par lietuviešu ģimenes likteni pēc padomju okupācijas, par briesmīgo ceļu izsūtījumā un brīnumu, kurš no drošas nāves Sibīrijas plašumos izglāba divus ģimenes locekļus – māsu un brāli. Romāns satrieca ar savu vienkāršību un cilvēciskumu, kļuva par «New York Times» bestselleru, tika tulkots un izdots daudzās valstīs, to skaitā arī Latvijā.

Tikko latviešu valodā iznācis otrais Rūtas Šepetis darbs «Papīra sapņi» («Out of the Easy»). Tā galvenā varone ir jauna meitene Džosija Morēna. Divdesmitā gadsimta piecdesmitajos gados viņa dzīvo džeza dzimtenē Ņūorleānā, strādā grāmatu veikalā un sapņo par mācībām koledžā. Kas gan tur īpašs, sacīsiet? Lai gan Džosija ir gudra un apsviedīga meitene, tomēr viņas sapņi ir diezgan nereāli – tēva Džosijai nav, bet māte strādā par prostitūtu vietējā bordelī, turklāt meitas liktenis viņai nekad nav rūpējis.

Džosijai ir pašai savi draugi un labvēļi, bet viņas turpmākais liktenis ir ļoti neskaidrs: ko līdz pārdroši sapņi, ja meitenei pieder tikai daži simti rūpīgi krātu dolāru, turklāt ikviens pilsētas iedzīvotājs zina, ar ko nodarbojas Džosijas māte?

Dramatisks pavērsiens notiek brīdī, kad pilsētā tiek noslepkavots bagāts svešinieks. Izrādās, liktenīgajā vakarā Forestu Hērnu ir sastapusi gan Džosija, gan viņas māte. Apsūdzība slepkavībā varētu ietekmēt daudzas dzīves... tomēr Džosijas mātei ir dzelžains alibi. Viņa un viņas draudziņš gangsteris ar iesauku Sinsinati gatavojas uzsākt jaunu dzīvi Holivudā, atstājot Džosiju likteņa varā. Džosija ir gatava pārmaiņām un, iespējams, justos pat priecīga, ja vien māte un Sinsinati uz atvadām nebūtu izstrādājuši vēl kādu nelietību. Te nu vairs nelīdz ne draugi, ne drosme, ne prāts, šķiet, Džosijas dzīvē iestājusies noturīga melnā strīpa...

«Papīra sapņi»
«Papīra sapņi» Foto: publicitātes

Rūta Šepetis dzimusi ASV, divu romānu autore. Abas grāmatas kļuvušas par New York Times bestselleriem, izdotas vairāk nekā 48 pasaules valstīs, un par abām autore saņēmusi dažādas literāras balvas un pagodinājumus – gan ASV, gan Lietuvā un citur. Par romānu «Starp pelēkiem toņiem» apbalvota ar ordeņa Par nopelniem Lietuvas labā Komandora krustu.

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

No angļu valodas tulkojusi Ligita Lukstraupe.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu