Miris vācu rakstnieks Ginters Grass

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

87 gadu vecumā pirmdien mūžībā aizgājis pazīstamais vācu rakstnieks un Nobela prēmijas laureāts Ginters Grass, pavēstīja viņa izdevniecība «Steidl».

Grass miris slimnīcā Vācijas ziemeļu pilsētā Lībekā.

Grasa vislabāk pazīstamais romāns ir «Die Blechtrommel» («Skārda bungas»), kas iznāca 1959.gadā. Romāns, kura darbība risinās Dancigā un Ķelnē laikā no pagājušā gadsimta divdesmitajiem līdz piecdesmitajiem gadiem, tiek uzskatīts par vienu no labākajiem pēckara perioda vācu literatūras paraugiem.

Pagājušajā gadā intervijā Grass atzina, ka cienījamā vecuma un veselības problēmu dēļ vairs nespēs uzrakstīt nevienu jaunu romānu.

«Man ir 86 gadi. Es nedomāju, ka tikšu galā ar vēl vienu romānu,» intervijā laikrakstam «Passauer Neue Presse» sacīja Grass. «Mana veselība neļauj uzsākt projektus, kas ilgs piecus vai sešus gadus un kas būtu nepieciešamais laiks, lai veiktu izpēti romānam.»

Pēdējais Grasa literārais darbs - «Im Krebsgang» - izdots 2002.gadā. Šis romāns iznācis arī latviešu valodā ar nosaukumu «Krabja gaitā».

Aizvadītajos gados iznākuši Grasa memuāri trīs sējumos - 2006.gadā iznāca pirmā daļa «Beim Häuten der Zwiebel» («Sīpola mizošana»), 2008.gadā - «Die Box» («Brīnumkaste») un 2010.gadā - «Grimms Woerter»

Grass savos memuāros «Sīpola mizošana» atzina, ka Otrā pasaules kara beigās 17 gadu vecumā īsu laiku dienējis nacistiskās Vācijas ieroču SS («Waffen-SS») vienībā. Šis atklājums daļā sabiedrības izsauca sašutumu, taču tikpat kvēli bija arī rakstnieka aizstāvji.

Grass savas dzīves laikā saņēmis vairākus desmitus literāro balvu, tostarp 1999.gadā piešķirto Nobela prēmiju literatūrā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu