Izdota unikāla grāmata – putnu dziesmas un krāšņi attēli

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Lakstīgalu treļļus un sudrabkaiju uzstājīgos kliedzienus pazīst teju katrs, tomēr daudzu citu Latvijas putnu dziesmas atšķirt būtu pagrūti. Lai visa ģimene kļūtu par labiem putnu pazinējiem, putnu dziesmu zinātājiem un spārnoto draugu vērotājiem, palīdzēs krāšņā jaunizdotā grāmata «Putnu dziesmas» («Zvaigzne ABC»). Tās autori ir zviedru ornitologs Lāršs Svensons (putnu dziesmu ieraksti) un rakstnieks Jans Pedersens (teksts), attēlus sarūpējuši Jonijs Ēriksons, Jari Peltomeki un Markuss Vāresvū.

Unikālajā skanošajā putnu grāmatā ir raksturoti biežāk sastopamie putni, taču ar pilnīgi jaunu pieeju, proti, apvienojot attēlu, aprakstu un putna balsi. Aizraujošā grāmata palīdzēs labāk pazīt skaistos dziedoņus, kā arī identificēt viņus dabā pēc dziesmas, sauciena vai spārnu vēdām. Grāmatā aprakstīti 150 izplatītākie putni, kas mājo ap Baltijas jūru.

Putnu dziesmas ir svarīga, pat neatņemama mūsu ikdienas sastāvdaļa. Putni vītero, pogo, čivina, svilpo, žadzina, bungo vai čerkst, kā arī sasaucas dažādās balsīs un briesmu brīžos cits citu brīdina ar ķērcieniem vai savdabīgām, ne pārāk muzikālām skaņām. Šī «skaņu grāmata» aizpildīs informācijas trūkumu un palīdzēs gan atcerēties dzirdētās skaņas, gan arī sasaistīt tās ar putna izskatu un sugas nosaukumu.

«Putnu dziesmas»
«Putnu dziesmas» Foto: publicitātes

Dabas draugs Ingmārs Līdaka par šo izdevumu saka:

«Atšķiriet lapu, atrodiet putnu un noklausieties viņa balsi. Tā īsā laikā atpazīsiet dziedātājus pie jūsu mājas, mežā, uz lauka vai pie jūras!»

Varat būt droši, ka grāmata nekad nenogurs no jūsu atkal un atkal uzdotā jautājuma: «Nu kā tad galu galā tā žubītes/vanaga/zvirbuļa dziesma izklausījās?». Jums atliks tikai nospiest podziņu, līdz dziesma iespiedīsies atmiņā. Lai veicas!

No zviedru valodas tulkojusi Inga Grezmane.

www.zvaigzne.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu