Izdota biogrāfija par liliju selekcionāru Jāni Vasarieti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kaut gan latviešu rakstniece Māra Svīre ir vairākos desmitos skaitāmu grāmatu – stāstu krājumu un romānu – autore, tomēr latviešu lasītājam laikam vislabāk ir pazīstams ir autores garstāsts «Limuzīns Jāņu nakts krāsā», pēc kura motīviem uzņemta populārā Jāņa Streiča filma, un Māras Svīres radītais scenārijs TV seriālam «Likteņa līdumnieki», kas tapis pēc rakstnieces dzīvesbiedra Vladimira Kaijaka romānu cikla motīviem.

Rakstniece joprojām aktīvi strādā, pievēršoties gan romāna žanram, gan savam iecienītajam īsprozas formātam; viņas darbi jau ir kļuvuši par latviešu mūsdienu literatūras klasiku.

Taču šoreiz rakstniece pievērsusies citam žanram – biogrāfijai, kopā ar izcilo latviešu liliju selekcionāru Jāni Vasarieti sarakstot viņa biogrāfiju «Vasaras kalnā», kas nupat nākusi klajā Apgādā Zvaigzne ABC. Balstīts uz paša Jāņa Vasarieša stāstīto, šis ir vēstījums, kas valdzinās gan tos, kuri labprāt lasa patiesus dzīvesstāstus, gan tos, kurus interesē ziedu selekcijas vēsture Latvijā.

Jāņa Vasarieša garais un bagātais mūžs – šovasar izcilais selekcionārs atzīmēs savu 93. jubileju – aptver lielāko daļu 20. gadsimta, un viņa dzīvesgājumā atspoguļojas gan šī notikumiem bagātā laikmeta vēsturiskās nianses no pirmskara un II pasaules kara laika (Jāņa Vasarieša vecāku un bērnības atmiņu atspoguļojumā), gan padomju laika – šo gadu atainojumā sajūsmina Vasarieša saistošais stāstījums par visdažādākajiem veidiem, kādos cilvēki tolaik mēģinājuši nokārtot sadzīvi. Grāmatā stāstīts arī par Vasariešu ģimenes dzīvi, kāpumiem un kritumiem, stāstījumam kopumā veidojot sirsnīgu un atklātu 20. gadsimta cilvēka portretu.

Foto: publicitātes

Grāmatai «Vasaras kalnā» ir arī pievienotā vērtība. Māra Svīre, iedvesmojusies no Jāņa Vasarieša stāstījuma un krāšņajām lilijām, sarakstījusi trīspadsmit stāstus – «Trīspadsmit veltījumus Jāņa Vasarieša lilijām», kuros autores iztēle iedzīvinājusi dažādus, gan pasakai līdzīgus, gan sadzīviskus, notikumus un kuru vadmotīvi ir dažādu Vasarieša radīto liliju nosaukumi – «Saules meita», «Vēlā viešņa», «Medusmēnesis», «Rudais runcis», 'Vīna pokāls», u.c. Balstoties tikai uz šim nosaukumiem, rakstniece savijusi asprātīgus un izteiksmīgus stāstu sižetus, kurus grāmatā papildina arī trīspadsmit attiecīgo Jāņa Vasarieša radīto liliju krāsaini fotoattēli. Šāds biogrāfijas un beletristikas žanru apvienojums latviešu literatūrā pagaidām ir unikāla parādība.

www.zvaigzne.lv

Grāmatas atvēršanas svētki notiks 22. aprīlī plkst. 17 Apgāda Zvaigzne ABC prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā 6.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu