Atklāti jauni fakti par spāņu dzejnieka Federiko Garsijas Lorkas nāvi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rakstnieks Federiko Garsija Lorka (Federico García Lorca) Spānijas pilsoņu karā tika nogalināts tāpēc, ka esot bijis sociālists, homoseksuālis un brīvmūrnieks, liecina nesen atrasti dokumenti. Granadas policijas dokumentos viens no Spānijas pilsoņu kara pazīstamākajiem upuriem nodēvēts par «brīvmūrnieku un sociālistu», kā arī minētas viņa «homoseksuālās darbības».

Pirmoreiz atrasti Spānijas diktatora Fransisko Franko režīma dokumenti, kuros pieminēta dzejnieka un rakstnieka nāve. Lorkas kapavietas precīza atrašanās vieta joprojām nav zināma.

Lorkas pazīstamākie darbi bija dzejoļi un lugas, it īpaši «Bodas de sangre» («Asinskāzas») un «La casa de Bernarda Alba» («Benrardas Albas māja»).

Lorka tika nogalināts 38 gadu vecumā. Lai arī daudzi uzskata, ka Lorku nošāva spāņu nacionālisti, līdz šim tas nebija apstiprinājies.

Spānijas radiostacijas «Cadena Ser» rīcībā nonākušajos dokumentos teikts, ka Lorka tika aizturēts savu draugu brāļu Rosalesu mājā, kur viņš slēpies līdz aresta brīdim 1936. gada «jūlija beigās vai augusta sākumā».

Nacionālistu spēki aizveduši dzejnieku uz Granadu un izpildījuši viņam nāvessodu, norādīts dokumentos. Lorka tika apglabāts vietā, «kuru būtu ļoti grūti atrast».

Lorka bija starp slavenākajiem cilvēkiem, kas tika nogalināti Spānijas pilsoņu karā.

Pēdējo gadu laikā vairākkārt mēģināts atrast Lorkas kapavietu, taču bez panākumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu