Soduma balvu literatūrā šogad saņems rakstnieks Māris Bērziņš

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma balvu literatūrā Ikšķiles novada pašvaldība šogad pasniegs rakstniekam Mārim Bērziņam, pavēstīja Latvijas Literatūras centrs (LLC). Bērziņam balvu pasniegs par romānu «Svina garša», kuru izdevis apgāds «Dienas grāmata».

Attēlojot Otrā pasaules kara sākotnēju posmu – vienu no vissarežģītākajiem periodiem Latvijas jauno laiku vēsturē, Bērziņš bezbailīgi ņemas runāt par sāpīgiem vēstures, tautas apziņas un zemapziņas momentiem un šajā nozīmē ir īsts celmlauzis. «Svina garša» iegaismo tās vērtības, kas izturējušas 20.gadsimta pārbaudījumu, - cilvēcisku līdzjūtību, atvērtību citu ciešanām, individuālu atbildību un personisku drosmi. Autoram izdevies radīt spilgtu mākslas darbu, kura elektrizējošais spēks ievelk sevī, liek domāt un just līdzi, uzsver LLC.

Šogad Latvijas grāmatu apgādi Ikšķiles pašvaldības balvai bija pieteikuši gandrīz trīsdesmit grāmatu – oriģināldarbus un tulkojumus.

Ikšķiles novada pašvaldība balvu piešķirs jau trešo gadu. To pasniedz Soduma dzimšanas dienā 13. maijā. Dzintara Soduma balvas fonds ir 4269 eiro.

Sodums vairāk nekā 60 gadu dzīvojis trimdā Zviedrijā un ASV, taču savu dzīvi veltījis latviešu valodas un literatūras saglabāšanai un novatorisma attīstīšanai. Sodums sarakstījis romānu ciklu, kurā caur viņa personisko stāstu dziļi atklāta Latvijas neseno laiku vēsture. Dzejā viņš bijis formas pirmatklājējs. Skolojies anglosakšu literatūras tradīcijā, kā dāvanu latviešu valodai Sodums pasniedzis pasaules literatūras meistardarba «Uliss» tulkojumu, kam veltījis visu mūžu. Dzīves pēdējos gadus Sodums pavadīja Ikšķilē, kur arī ir apglabāts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu