Faķīrs, Ikea skapis, gaisa balons... Romēns Puertolā brauc uz Rīgu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kas notiek, kad viens šķelmīgs un asredzīgs imigrācijas dienesta ierēdnis savā mobilajā telefonā uzraksta komisku romānu par nelegālajiem imigrantiem, noklīdušu faķīru, Ikea skapi, mīlestību un blēdībām? Pareizi –, romāns kļūst par pasaules bestselleru, autors uzsaka darbu un kļūst par profesionālu rakstnieku, bet viņa radītie varoņi iekaro lasītāju sirdis! Tieši tā gadījās Romēnam Puertolā, kura lieliskais romāns «Neparastais ceļojums, kurā faķīrs iestrēga Ikea skapī» tikko iznācis arī latviešu valodā, informē «Apgādā Zvaigzne ABC».

Izcils teksts un izcils tulkojums! Darbs, ko tulkotāja Astra Skrābane paveikusi, latviskojot lielisko Romēna Puertolā romānu, ir nenovērtējams. Nu arī latviešu lasītāji var izbaudīt šābrīža pasaules bestsellera lielisko valodu un žilbinošo humoru. Kopš iznākšanas romāns izdots jau 36 valstīs, Francijā vien 2014. gadā pārdoti vairāk nekā 100 000 eksemplāru. Bretaņas Literārā akadēmija 2014. gadā par šo romānu autoram piešķīra Žila Verna balvu (Le Grand Prix Jules-Verne), romāns iekļuvis pārdotāko grāmatu topu virsotnēs gan Eiropā, gan ASV. Tikko izziņota vēl viena lieliska vēsts: būs arī filma par faķīru! To režisēs Marjane Satrapi, galvenā loma tiks atvēlēta Bolivudas zvaigznei Danušam (Dhanush), un tiek cerēts, ka filma uz ekrāniem iznāks 2017. gadā.

«Neparastais ceļojums, kurā faķīrs iestrēga Ikea skapī»
«Neparastais ceļojums, kurā faķīrs iestrēga Ikea skapī» Foto: publicitātes

«Ikea» ir pirmais vārds, ko izrunā faķīrs Ašatašatru Lavašs Patels, iekāpis blēdīga Parīzes taksista vadītā auto... Un lasītājs tiek ierauts trakā piedzīvojumu virpulī, kurā nejauši nokļūst galvenais varonis. Viņš ieradies Parīzē ar pavisam nevainīgu nodomu: nopirkt jaunu naglu gultu, lai izārstētu reimatismu. Taču pirkums nenotiek! Tā vietā Ašatašatru (izrunā kā Ašāk šautru!) iepazīstas ar burvīgi valdzinošo Mariju, Ikea skapī ceļo uz Londonu, paviesojas Barselonā, kopā ar slavenās un smukās aktrises Sofijas Morso stilīgajām kleitām nokļūst Romā, uzzina, kā ceļo nelegālie imigranti, piekopj dažādas blēdības, cieš no slepkavas rokas un beigās top atalgots...

Lūk, kā par romānu izsakās latviešu lasītāji: «Visvairāk uzrunāja valoda, stils un izteiksmes veids – tas, KĀ stāsts tiek izstāstīts.»

«Tas ir Simtgadnieks, kurš atguvis jaunību un metas dzīvē vēlreiz!»

«Sāku smieties jau tad, kad lasīju, ko indietis domā par eiropiešiem, – tik foršs skats no malas!»

Ar Francijas institūta Latvijā atbalstu Romēns Puertolā ieradīsies Rīgā.

Izdevēji aicina 28. maijā pulksten 17:30 uz grāmatas atvēršanas svētkiem Francijas institūta Latvijā telpās – Elizabetes ielā 59. Pasākumu vadīs Astra Skrābane, būs iespēja uzdot jautājumus un tikt pie autogrāfiem.

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

No franču valodas tulkojusi Astra Skrābane.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu