Baltvilka balvai bērnu literatūrā nominēti 14 rakstnieki

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā nominēti 14 rakstnieki, bet par starptautisko laureāti atzīta Aino Pervika, informēja balvas organizatoru pārstāve Alīse Nīgale. Šogad dzejnieka Jāņa Baltvilka vārdā nosauktajai balva, ko dibinājusi Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP), tiks pasniegta 11. reizi. Pirmo reizi tiks pasniegta VAS «Latvijas Valsts meži» balva «Jaunaudze» par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā.

Balvas žūrija nominējusi rakstnieci Ingu Gaili par dzejas krājumu ģimenēm ar bērniem «Vai otrā grupa mani dzird?», Arno Jundzi par prozas grāmatu «Kristofers un Ēnu ordenis», Luīzi Pastori par sērijas «Mākslas detektīvi» grāmatām «Pazudušais pērtiķis» un «Neredzamais cilvēks», Ievu Melgalvi par prozas grāmatu «Zvaigzne, bulta un Laī», Ievu Samausku par dzejas krājumiem «Oliņš Boliņš sēž uz soliņa» un «Ķiķināšanas gadalaiks», kā arī prozas grāmatu «Govs uz bagāžnieka».

Žūrijai balvai izvirzījusi arī mākslinieku Mārtiņu Zuti par bilžu grāmatu «Nenotikušais atklājums», Elīnu Brasliņu par ilustrācijām grāmatām «Neredzamais cilvēks», «Pazudušais pērtiķis», kā arī «Govs uz bagāžnieka», Anitu Paegli par ilustrācijām Jura Zvirgzdiņa grāmatām «Miega pasaka» un «Ziemas pasaka», Jāņa Baltvilka grāmatai «Kaķuzirņi un kurmjukārkli», Aneti Meleci par ilustrācijām dzejas krājumam «Vai otrā grupa mani dzird?», Reini Pētersonu par ilustrācijām Jāņa Joņeva grāmatai «Slepenie svētki» un sērijas «Mazā Mula pēta» grāmatām «Klusā daba kopā ar mazo Mulu», «Dzīvnieki mākslas darbos», «Mula un portrets», Guntaru Sietiņu par ilustrācijām sērijas «Bikibuks» grāmatai Nr.44 - Aleksandrs Čaks «Pavasaris pilsētā», Ināru Garklāvu par ilustrācijām sērijas «Bikibuks» grāmatai Nr. 50 - Fricis Bārda «Lietusvīriņš», Indru Sproģi par ilustrācijām sērijas «Bikibuks» grāmatai Nr. 59 - Uldis Auseklis «Vējš rudenī spēlē paslēpes».

Balvai «Jauanudze» nominēta Gaile par grāmatu «Vai otrā grupa mani dzird?», Melgalve par grāmatu «Zvaigzne, bulta un Laī», kā arī Zutis par bilžu grāmatu «Nenotikušais atklājums» un Alise Mediņa par ilustrācijām sērijas «Bikibuks» grāmatai Nr. 55 - Rainis «Mīkla».

Jāņa Baltvilka balvas starptautiskā laureāte šogad ir Igaunijas rakstniece Aino Pervika, bet balvu par viņas grāmatas «Prezidents», kura iznākusi izdevniecībā «liels un mazs», izcilo tulkojumu latviešu valodā saņems Maima Grīnberga.

Tulkotāja Maima Grīnberga piedalās Jāņa Baltvilka balvas laureātu lasījumos Jaunajā Rīgas teātrī
Tulkotāja Maima Grīnberga piedalās Jāņa Baltvilka balvas laureātu lasījumos Jaunajā Rīgas teātrī Foto: Ieva Lūka / LETA

«Izdevies teju neiespējamais - bērniem draudzīgā valodā un intonācijā sniegt ieskatu šķietami tik garlaicīgās un pašiem pieaugušajiem grūti izprotamās padarīšanās kā politika un starptautiskās attiecības,» uzskata viens no vērtētājiem, literatūras kritiķis Aivars Madris. «Pervikas tēlotais prezidents ir tikpat cilvēcisks kā ikviens no mums - ar savām vājībām un kaislībām, un arī viņš ik pa laikam nokļūst neveiklās situācijās, taču nekad nezaudē optimismu un cieņu - gan pret sevi, gan citiem. Šis prezidents varbūt ir mazliet idealizēts, taču ļauj mazajiem lasītājiem saprast, ar ko tāds prezidents vispār nodarbojas un ar kādam spējām un prasmēm tam vajadzētu lepoties. Teksta un ilustrāciju kvalitāte grāmatā iet roku rokā, neradot iespaidu par savstarpēju sāncensību, bet sadzīvo vienkopus tikpat harmoniski kā galvenais varonis ar savu ģimeni un pavalstniekiem.»

Pervika viesosies Rīgā un kopā ar savu meitu, Latvijā un daudzās citās valstīs tulkoto bērnu grāmatu autori Piretu Raudu, kas radījusi ilustrācijas grāmatai «Prezidents». Autores piedalīsies starptautiskajos bērnu literatūras lasījumos «Drakoni debesīs» 24.jūlijā Jaunā Rīgas teātra Kamerzālē.

Konkursa žūrijā šogad grāmatas vērtēja LBJLP prezidente un Latvijas Universitātes (LU) profesore Ilze Stikāne, Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu vadītāja Liega Piešiņa, mākslas zinātniece, LU docente Austra Avotiņa, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aiga Dzalbe, literatūras kritiķis, tulkotājs, Rakstniecības un mūzikas muzeja kurators Aivars Madris, komponists un trīs bērnu tētis Andris Sējāns.

Žūrijas locekļi atzinīgi pieminējuši arī vairāku mākslinieku veikumu, kas nominantu sarakstā sīvās konkurences dēļ tomēr nenokļuva - sērijas «Bikibuks» grāmatu ilustrāciju autorus Andri Eglīti, Helēnu Heinrihsoni, Rūtu Briedi, Ievu Maurīti, Antu Penci, Ilmāru Blumbergu, kā arī mākslinieku Juri Petraškēviču.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, bet kopš 2008. gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi - bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā. Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu