«Neputns» izdod V. B. Jeitsa bilingvālo dzejas izlasi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Izdevniecība «Neputns» laidusi klajā īru modernisma klasiķa, Nobela prēmijas literatūrā ieguvēja, dzejnieka Viljama Batlera Jeitsa (William Butler Yeats, 1865-1939) bilingvālo dzejas izlasi «Baltie putni / The White Birds», informē izdevēji.

Šogad V. B. Jeitss svin savu 150. jubileju. Izdevniecība «Neputns» to atzīmē, izdodot bilingvālu dzejas izlasi «Baltie putni / The White Birds». Izdevums papildina «Neputna» bilingvālo samta sēriju, kurā jau iznākušas Angelusa Silēziusa, Rainera Marijas Rilkes, Viljama Šekspīra, Josifa Brodska, Volta Vitmena, Žaka Prevēra un Jāņa Rokpeļņa dzejas izlases.

«Baltie putni / The White Birds» ir pirmā V. B. Jeitsa dzejas izlase latviešu valodā. Tajā līdzās agrāk tapušajiem atdzejojumiem publicēts arī mūsdienu atdzejotāju veikums - Aivara Eipura, Arvja Vigula un Kārļa Vērdiņa latviskojumi. Izdevumu papildina pielikums, kurā publicēti vairāki Jeitsa populārāko dzejoļu atdzejojumu varianti, kas uzrāda tulkotāju atšķirīgās pieejas un grūtības, ar kādām jāsaskaras, strādājot ar blīvu, spilgtu, modes un laikmetu maiņas pārdzīvojušu dzeju.

Foto: publicitātes

"Izcilā īru dzejnieka un dramaturga Viljama Batlera Jeitsa vārds latviešu lasītājiem ir zināms kopš 1923. gada, kad pasauli pāršalca ziņa par viņa apbalvošanu ar Nobela prēmiju. Tobrīd gandrīz sešdesmit gadus vecais dzejnieks ir astoņu dzejoļu krājumu un vairāku dramaturģisku darbu autors, kura dzejas attīstība no prerafaelītu kustības motīviem un simbolisma līdz modernisma ietekmēm atbalso visas Eiropas literatūras gaitu. Ne velti T. S. Eliots izteicies, ka Jeitss ir «viens no tiem, kuru dzīvesstāsts ir visa viņu laika vēsture, kas ir daļa no laikmeta apziņas, kuru nevar saprast bez viņiem,»» izdevuma priekšvārdā raksta izlases sastādītājs un viens no atdzejotājiem Kārlis Vērdiņš.

Sastādītājs: Kārlis Vērdiņš

Atdzejotāji: Eriks Ādamsons, Knuts Skujenieks, Hermanis Marģers Majevskis, Aivars Eipurs, Kārlis Vērdiņš, Arvis Viguls

Redaktors: Jānis Elsbergs.

neputns.lv

Māksliniece: Anna Aizsliniece

Apjoms: 204 lpp.

Cena «Neputna» galerijā: 7 EUR

Atbalsta Īrijas Literatūras apmaiņas tulkojumu fonds (Ireland Literature Exchange) un VKKF.

Grāmatu var iegādāties «Neputna» galerijā Tērbatas ielā 49/51, labākajās Latvijas grāmatnīcās, interneta veikalā www.neputns.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu