Ella un draugi ir klāt

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Bērniem var stāstīt tikai augsta līmeņa jokus, ir pārliecināts somu rakstnieks (un bijušais skolotājs!) Timo Parvela, kura grāmata «Ella un draugi» tikko devusies pie lasītājiem. Tā ir grāmata, kuras tapšanas gaitā dažādos «Apgāda Zvaigzne ABC» stāvos ik pa laikam atskanēja skaļi smiekli. Redaktore, mākslinieki, korektori un citi, kas strādāja ar manuskriptu, aizrāvās un labākos momentus lasīja priekšā kolēģiem, tādējādi uz laiku pilnībā vai daļēji dezorganizējot dažādu nodaļu darbu.

To ņemiet vērā – labāk šo grāmatu lasīt mājās, savējo lokā. Lai gan visspilgtāko iespaidu grāmata atstāj uz pieaugušo auditoriju (pat Vija Kilbloka facebook atzinās: «smējos līdz vēderkrampjiem!»), smejas arī bērni un ne tikai pirmklasnieki. Tiekoties ar lasītājiem pērn Frankfurtes grāmatu tirgū, Timo Parvela atklāja: «Humors ir kā valoda. Caur to var runāt ar visu vecumu cilvēkiem. Ellas grāmatas ģimenei ļauj kopā smieties – un, ja jūs kopā smejaties, pasaule kļūst labāka.»

Timo Parvelas radītie pirmās klases bērni un skolotājs ir tik dzīvi un burvīgi, ka nopietnību saglabāt nav iespējams. Pat tie, kas lasīdami grāmatu «Ella un draugi» nesmejas skaļi, smaida un pēc tam vēl pusi dienas ir labā garastāvoklī. Tā ir grāmata, kuru vajag parakstīt kā zāles sadrūmušajiem, dāvināt priecīgajiem un ieteikt izlasīt katrā skolā. Ella un visa pirmā klase, kā arī viņu mīļais skolotājs (Un skolotājs še ir ļoti svarīga persona. Tieši viņš taču ir kopā ar pirmo klasi priekos, blēņās un ikdienā. Reizēm pat ne tikai dienā, bet arī naktī!) grāmatas gaitā mācās, apmeklē peldbaseinu un teātri, uzved ludziņu un dodas ekskursijā, piedalās izsolē un iegriežas zvērudārzā, meklē izspiedēju un mēģina no koka noķeksēt liecību, un katra no šīm nodarbēm tiek aprakstīta tik krāsaini, ka... nu jā, jāsmejas.

Grāmatas par Ellu izdotas jau 16 valodās, top vēl vairāki tulkojumi, un Somijā uzņemta arī filma. Timo Parvela saņēmis arī vairākas literārās balvas un godalgas.

Grāmatu latviskojusi Ingrīda Peldekse. Citu zemju tulkotāji pat izmainījuši stāstu sižetu, jo Timo Parvelas vārdu spēles ir grūti atveidot, taču Ingrīda Peldekse lieliski tikusi galā ar visiem teksta zemūdens akmeņiem, saglabājot autora stilu un neparasto humoru. Jau gada nogalē gaidāma vēl viena Timo Parvelas grāmata – «Pauls raksta blogu», kuras galvenais varonis ir Ellas klasesbiedrs Pauls.

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu